1. augusta

SV. ALFONZA MARIE DE LIGUORI,

BISKUPA A UČITEĽA CIRKVI

Narodil sa roku 1491 v Loyole v Cantabrii v Španielsku. Žil na kráľovskom dvore a bol vojakom. Keď sa obrátil k Bohu, v Paríži vyštudoval teológiu a zhromaždil okolo seba prvých spoločníkov, s ktorými potom v Ríme založil Spoločnosť. Má za sebou plodný apoštolát spismi a výchovou žiakov, ktorí sa veľmi zaslúžili o obnovu Cirkvi. Zomrel v Ríme roku 1556.

 

Rozumní sa budú skvieť ako jas oblohy a ti, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, svojej Cirkvi stále udeľuješ nové vzory čností; * daj, aby sme v horlivosti za spásu duší kráčali po stopách svätého biskupa Alfonzaa dosiahli s ním večnú odmenu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, biskupi sú nástupcovia apoštolov. Dnes si spomíname na svätého biskupa Alfonza. Preto v tejto spo­ločnej modlitbe prosme za všetkých biskupov a za spásu ce­lého sveta.

·        Bože, na príhovor svätého biskupa Alfonza naplň darmi Ducha Svätého nášho biskupa M. i všetkých biskupov v tvojej Cirkvi.

·        Vnukni všetkým verejným činiteľom, aby ochotne pomáhali pri budovaní pokoja.

·        Daj, aby právnici vždy rozhodovali svedomito v duchu práva a spravodlivosti.

·        Sprevádzaj spovedníkov pastoračnou múdrosťou, aby prispievali k morálnej obrode Cirkvi.

·        Privádzaj nás neustálym náboženským vzdelávaním od povrchnosti a povier k hlbokej a pravej viere.

Bože, na orodovanie svätého biskupa Alfonza vyslyš naše prosby a upevňuj nás vo vernosti k tvojej Cirkvi, aby sme spolu so svojimi duchovnými pastiermi dosiahli nebeské kráľovstvo. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Láskavý Bože, svätému Alfonzovi si dal milosť sláviť tieto tajomstvá a v nich ti prinášať aj seba samého ako svätú obetu; * prosíme ťa,ohňom svojho Ducha očisť a posväť i naše srdcia. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, vo svojej prozreteľnosti si povolal svätého Alfonza za verného vysluhovateľa a apoštola Eucharistie; * daj, prosíme,aby veriaci často prijímali Najsvätejšiu sviatosť a bez prestania ti za ňu ďakovali. Skrze Krista, nášho Pána.