4. augusta

SV. JÁNA MARIE VIANNEYA, KŇAZA

spomienka


Narodil sa neďaleko Lyonu roku 1786. Až po prekonaní mnohých ťažkostí mohol byť vysvätený za kňaza. Poverili ho správou farnosti v dedine Ars v Belleyskej diecéze, ktorú obdivuhodne viedol a pozdvihol horlivým kázaním, sebaumŕtvovaním, modlitbou a láskou. Keď si získal povesť dobrého spovedníka, hrnuli sa k nemu veriaci zo všetkých strán a s úctou prijímali jeho rady. Zomrel roku 1859.

 

Dobrorečte Pánovi, všetci jeho kňazi, svätí a pokorní srdcom, chváľte Pána.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný a svätý Bože, ty si obdaril svojho kňaza Jána Vianneya horlivosťou za spásu duší; * prosíme ťa, na jeho príhovor daj nám milosť,aby sme aj my Kristovou láskou získavali pre teba našich bratov a sestry a s nimi dosiahli večnú spásu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Pán sa zjavuje svojim služobníkom, ktorí ho milujú. Prosme, aby aj v našich srdciach horela láska, akú mal svätý Ján Mária Vianney.

·        Pane, daj Cirkvi kňazov, ktorých jedinou múdrosťou a najväčšou láskou je ukrižovaný a chudobný Kristus.

·        Daj, nech si kňazi v pastorácii uvedomujú, že ich život je školou pre nové kňazské povolania.

·        Vyhas v srdciach ľudí nenávisť a všetku zlú vôľu.

·        Zbav ľudí neresti alkoholizmu a iných závislostí a zažeň od nich ducha nemravnosti.

·        Priveď kajúcich hriešnikov k prameňu milosrdenstva, ktorým je sviatosť zmierenia.

·        Nauč nás vážiť si dar krstného znovuzrodenia a daj nám odvahu vyznávať svoju vieru.

Pane Ježišu, ty si ustanovil katolícke kňazstvo, aby si ustavične bol s nami; vyslyš naše prosby a na orodovanie svätého Jána, patróna duchovných pastierov, daj nám kňazov podľa svojho srdca. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, * prijmi dary svojho ľudu v deň spomienky na svätého Jána Vianneyaa daj, aby obeta, ktorú konáme, tebe bola na slávu a nám slúžila na večnú spásu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Syn Človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Bože, v deň spomienky na tvojho svätého Jána Vianneya sme prijali Oltárnu sviatosť; * daj, aby sme raz vo večnej sláve uzreli v plnom svetle tajomstvo,ktoré teraz slávime pod sviatostnými znakmi. Skrze Krista, nášho Pána.