7. august

Sv. Sixta II., pápeža, a jeho spoločníkov, mučeníkov,

ľubovoľná spomienka

 

Roku 257 ho vysvätili za biskupa rímskej cirkvi. Ale keď v nasledujúcom roku slávil svätú liturgiu v Kalixtovom cintoríne, vojaci ho podľa rozkazu cisára Valeriána prepadli a 6. augusta spolu so štyrmi rímskymi diakonmi na výstrahu zabili. Pochovaný je na tom istom cintoríne.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, svätého pápeža Sixta a jeho spoločníkov si obdaril silou, že za tvoje slovo a za Ježiša Krista položili život; aj nás posilňuj Duchom Svätým, aby sme verne počúvali tvoje posolstvo a statočne vyznávali svoju vieru. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Cirkev si obzvlášť ctí múdrych a obeta­vých mužov, medzi ktorých patrili aj svätý pápež Sixtus Druhý a jeho spoločníci. S vďakou za ich život pozdvihnime svoje srdcia k modlitbe.

·        Pane Ježišu, preukazuj svoje milosrdenstvo nášmu Svätému Otcovi M., aby v dobrote a pokoji viedol celú Cirkev

·        Usmerňuj myšlienky a skutky predstaviteľov národov, aby ich skutky boli odrazom úprimného záujmu o dobro ľudu.

·        Osobitnou ochranou sprevádzaj tých, ktorí sa obrátili na pravú vieru, aby zotrvali v radosti z prijatia do Božej rodiny.

·        Povzbudzuj nás v hlásaní Božieho slova vo svojich rodinách a na pracoviskách, aby sme sa nebáli svedčiť o tebe.

·        Obdaruj našich zomrelých (M.) vencom nebeskej slávy, aby ťa naveky velebili.

Pane Ježišu, náš priateľ a osloboditeľ, svätý pápež Sixtus a jeho spoločníci už dostali odmenu za svoje mučeníctvo; prosíme ťa, vypočuj naše prosby a dovoľ aj nám raz spočinúť v tvojej blízkosti. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

Spoločná časť mučeníkov