8. augusta

SV. DOMINIKA, KŇAZA

spomienka


Narodil sa v Caleruege v Španielsku okolo roku 1170. V Palencii vyštudoval teológiu a stal sa kanonikom osmianskej cirkvi. Kázňami a príkladným životom veľmi úspešne pracoval proti albigénskemu bludu. Na toto dielo zhromaždil okolo seba spoločníkov a založil rehoľu dominikánov. Zomrel v Bologni 6. augusta 1221.

 

Dám vám pastierov podľa môjho srdca a budú vás múdro spravovať a poučovať.

 

MODLITBA DŇA 

Bože, milosrdný Otče, nech tvojej Cirkvi pomáhajú zásluhy a učenie svätého Dominika, vynikajúceho hlásateľa tvojej pravdy; * prosíme ťa,na jeho orodovanie vzbuď aj v našich časoch presvedčivých kazateľov tvojho slova. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, kňazi sú Boží služobníci, ktorí nás svia­tosťami posväcujú a Božím slovom i svojím životom vedú k svätosti. Dnes si spomíname na svätého kňaza Dominika. V tejto spoločnej modlitbe prosme Pána, aby sme si vždy lepšie uvedomovali, že sme povolaní na svätosť, a prosme aj za spásu sveta.

·        Bože, na príhovor svätého kňaza Dominika naplň darmi svojho Ducha všetkých kňazov Cirkvi.

·        Odmeň všetkých, ktorí sa vo svete usilujú o spravodlivosť a pokoj.

·        Vlož do sŕdc učiteľov teológie obraz ukrižovaného Krista, aby sa zachovala čistota katolíckej náuky.

·        Posilňuj všetkých, ktorí sú biedami tohto sveta ohrození na tele alebo na duši.

·        Žehnaj nášho duchovného otca (kňazov našej farnosti) a ostatných kňazov, aby boli vernými služobníkmi oltára a starostlivými duchovnými pastiermi.

·        Udeľ veniec nebeskej slávy našim zosnulým kňazom.

Bože, vyslyš naše prosby a na orodovanie svätého kňaza Dominika daj nám dobrých kňazov, aby nás viedli k výšinám svätosti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, * na príhovor svätého Dominika nech sú ti milé naše modlitby a obetné darya pre túto spasiteľnú obetu chráň a posilňuj všetkých hlásateľov evanjelia. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Syn Človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, posilnil si nás nebeskou sviatosťou v deň spomienky na svätého Dominika, ktorý svojimi kázňami priviedol Cirkev k rozkvetu; * daj, prosíme,aby sa Cirkev na jeho príhovor aj dnes vzmáhala a dosiahla plný účinok tejto sviatosti. Skrze Krista, nášho Pána.