11. augusta

SV. KLÁRY, PANNY

spomienka


Narodila sa v Assisi roku 1193. Svojho rodáka Františka nasledovala na ceste chudoby. Stala sa matkou a zakladateľkou rehole klarisiek. Viedla prísny život, ale bohatý na skutky lásky a nábožnosti. Zomrela roku 1253.

 

Oslavujeme svätých, ktorí dostali požehnanie od Pána a odmenu od Boha, svojho Spasiteľa, lebo sú z pokolenia, čo hľadá Boha.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, ty si vložil do srdca svätej Kláry veľkú lásku k evanjeliovej chudobe; * na jej príhovor nám pomáhaj nasledovať Ježiša Krista v duchu chudoby,aby sme si zaslúžili naveky žiť s tebou v nebeskom kráľovstve. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Boha najviac oslavujú tí, ktorí sa z lásky k nemu zriekajú všetkého. Tak ho oslávila aj svätá Klára, ktorá podľa príkladu svätého Františka z Assisi nasledovala Krista chudobného a pokorného. Vyprosujme Cirkvi a sebe silu zachovať vernosť evanjeliu.

·        Pane, žehnaj všetkých, ktorí sa ti zasvätili sľubmi, aby kráčali za tebou s nerozdeleným srdcom a netúžili po kariére.

·        Posväcuj svet modlitbou a pokáním tých, ktorí sa ti úplne zasvätili.

·        Naplň svojou milosťou dievčatá, aby objavili hodnotu panenstva.

·        Vzbudzuj v mladých ľuďoch zmysel pre poriadok, ktorý je podmienkou duchovného a telesného rozvoja.

·        Na orodovanie svätej Kláry zachovaj nás v posväcujúcej milosti.

Bože, ty nám v osobe svätej Kláry ukazuješ, že najväčším šťastím človeka je zjednotenie s tebou; prijmi naše prosby a daj, aby sme obsiahli radosť zo spoločenstva s tebou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milostivý Bože, ty si vo svätej Kláre pretvoril starého človeka na človeka nového podľa svojho srdca; * prosíme ťa, pretvor aj nás na nových ľudí,aby sme ti mohli dôstojne priniesť túto obetu zmierenia. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Veru, hovorím vám: Vy, čo sto opustili všetko a nasledovali ste ma, stonásobne viac dostanete a dosiahnete večný život.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, touto sviatosťou nám poskytuješ pomoc a silu; * prosíme ťa, nauč nás,aby sme podľa príkladu svätej Kláry hľadali nadovšetko teba a v tomto svete žili ako noví ľudia. Skrze Krista, nášho Pána.