14. augusta

SV. MAXIMILIÁNA MÁRIU KOLBEHO, KŇAZA A MUČENÍKA

spomienka


Maximilián Mária Kolbe sa narodil 8. januára 1894 v Poľsku. Ako mladík vstúpil do rehole konventuálnych františkánov a roku 1918 ho v Ríme vysvätili za kňaza. Zapálený synovskou oddanosťou Bohorodičke Panne Márii založil nábožné združenie, ktoré sa volalo Rytierstvo Nepoškvrnenej Márie a rozšíril ho široko-ďaleko tak vo vlasti, ako aj v iných krajinách. Odišiel ako misionár do Japonska, kde sa za pomoci a pod ochranou Nepoškvrnenej Panny usiloval šíriť kresťanskú vieru. Keď sa potom vrátil do Poľska, musel počas hroznej druhej svetovej vojny podstúpiť mnohé útrapy, až napokon v Osvienčime pri Krakove 14. augusta 1941 zavŕšil ako obeť lásky svoj život bohatý na hrdinské skutky.

 

Pán hovorí: Poďte, požehnaní môjho Otca. Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, ty si naplnil svätého kňaza a mučeníka Maximiliána nevšednou láskou k Nepoškvrnenej Panne Márii a dal si mu silu, aby z lásky k nesmrteľným dušiam položil život za svojho blížneho; * pokorne ťa prosíme, daj, aby sme na jeho príhovor neúnavne slúžili svojim bratom na tvoju slávua mali silu stať sa podobnými tvojmu Synovi aj obetovaním svojho života. O to ťa prosíme skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY.

Bratia a sestry, svätý Maximilián Mária Kolbe prežil život plný hlbokej viery, oddanosti Kristovi a lásky k Panne Má­rii. Spoločne sa modlime, aby sme verne nasledovali nášho Pána a Spasiteľa.

·        Pane Ježišu, posilňuj Cirkev obetami svätých mučeníkov, aby účinne oživovala vieru a podporovala obetavosť veriacich v dnešnom svete.

·        Pane Ježišu, ochraňuj svetských predstaviteľov od nenávisti a prenasledovania tých, ktorí veria v teba.

·        Pane Ježišu, zastaň sa tých, čo trpia na tele alebo na duši, aby na príhovor tvojej matky našli útechu v Božom slove.

·        Pane Ježišu, požehnávaj prácu kresťanských vydavateľstiev, aby šírili vo svete slovo, ktoré upevňuje ľudí v pravých duchovných hodnotách.

·        Pane Ježišu, vlej do našich sŕdc ducha obety, aby sme vedeli pomáhať svojim blížnym, ktorí sú slabí, chorí alebo chudobní.

Ježišu Kriste, ochranca utláčaných a potešiteľ trpiacich, na príhovor svätého Maximiliána Márie Kolbeho vypočuj naše modlitby a daj sa nám spoznať v plnosti svojho utrpenia i večného víťazstva na kríži. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Otče, * prinášame ti obetné dary a vrúcne ťa prosíme,aby sme sa podľa príkladu svätého Maximiliána naučili obetovať tebe aj svoj život. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane Ježišu, * daj, nech v nás prijímanie tvojho tela a tvojej krvi roznieti oheň lásky,ktorý čerpal svätý Maximilián Mária z účasti na tejto sviatostnej hostine. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.