15. augusta

NANEBOVZATIE PANNY MÁRIE

 

na vigíliu

v deň slávnosti

 

Na omšu na vigíliu

Cirkev ťa chváli a velebí, Mária; veď dnes si bola vyvýšená nad zástupy anjelov a s Kristom vládneš naveky.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, ty si zhliadol na svoju pokornú služobnicu Pannu Máriu a vyznačil si ju tým, že sa stala matkou tvojho večného Syna a dnešného dňa si ju korunoval naj­vyššou slávou; na jej orodovanie prijmi aj nás do nebeského kráľovstva, veď si nás vykúpil smrťou a zmŕtvychvstaním tvojho Syna, nášho Pána Ježiša Krista,...

 

Čítanie z Prvej knihy Kroník    15,3-4.15-16;16,1-2

Dávid zhromaždil celý Izrael v Jeruzaleme, lebo sa prenášala Pánova archa na miesto, ktoré pre ňu pripravil.

Zhromaždil aj Áronových synov a levitov. Synovia Léviho niesli Božiu archu pomocou žrdí na pleciach, ako to podľa Pánovho slova prikázal Mojžiš.

Dávid rozkázal predstaveným levitov, aby zo svojich bratov ustanovili spevákov s hudobnými nástrojmi, s citarami, harfami a cimbalmi tak, aby mocne znelo radostné plesanie.

Tak preniesli Božiu archu a postavili ju uprostred stanu, ktorý pre ňu postavil Dávid. Potom obetovali pred Bohom zápalné a pokojné obety.

Keď Dávid skončil obetovanie zápalných a pokojných obiet, požehnal ľud v mene Pánovom.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Vstaň, Pane, zaujmi svoje miesto, ty a tvoja vznešená archa.

Počuli sme, že archa je v Efrate, * a našli sme ju na jaarských nivách.

Vstúpme teda do Pánovho príbytku * a padnime k podnožke jeho nôh. – O.

Tvoji kňazi nech sa odejú do spravodlivosti * a tvoji svätí nech plesajú.

Pre svojho služobníka Dávida * neodmietaj tvár svojho pomazaného. – O.

Lebo Pán si vyvolil Sion, * želal si mať ho za svoj príbytok:

„To je miesto môjho odpočinku naveky; * tu budem bývať, lebo som túžil za ním.“ – O.

 

Čítanie z Prvého listu svätého apoštola Pavla Korinťanom   15,54-57

Bratia, keď si toto porušiteľné oblečie neporušiteľnosť a toto smrteľné si oblečie nesmrteľnosť, vtedy sa splní, čo je napísané:

„Smrť pohltilo víťazstvo. Smrť, kde je tvoje víťazstvo? Smrť, kdeže je tvoj osteň?“

Ostňom smrti je hriech a silou hriechu je zákon. Ale vďaka Bohu, ktorý nám dal víťazstvo skrze nášho Pána Ježiša Krista.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Aleluja.Blahoslavení sú tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša   11,27-28

Ako Ježiš hovoril zástupom, akási žena zo zástupu pozdvihla svoj hlas a povedala mu: „Blahoslavený život, ktorý ťa nosil, a prsia, ktoré si požíval.“

Ale on povedal: „Skôr sú blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, zhromaždení v predvečer slávnosti Nane­bovzatia Panny Márie, prosme Pána o pomoc zhora.

(Volajme: Nech sa za nás prihovára tvoja matka, Pane.)

·        Modlime sa za Cirkev, ktorá je znakom prítomnosti Boha medzi ľuďmi, aby všetky jej deti našli v Márii vzor dokonalého života.

·        Modlime sa za všetkých pútnikov v mariánskych svätyniach, nech Kráľovná anjelov prijme ich modlitbu, posilní ich vo viere a u Syna vyprosí potrebné milosti.

·        Modlime sa za všetkých, ktorí nám svojou prácou zabezpečujú potrebný chlieb, aby nezabúdali aj na duchovný pokrm.

·        Modlime sa za nás, putujúcich do nebeskej vlasti, nech nás nanebovzatá Panna Mária posilňuje na ceste k svätosti.

·        Modlime sa za tých, ktorí nás predišli do večnosti, aby mali účasť na Kristovom víťazstve a boli vzkriesení do nesmrteľnosti.

Pane Ježišu, ty nám nanebovzatím Panny Márie ukazuješ cieľ nášho života; prijmi naše modlitby a príď nám všetkým na pomoc, aby sme dosiahli účasť na sláve blažených. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Prijmi, Bože, obetu zmierenia a chvály, ktorú slávime v predvečer slávnosti Nanebovzatia Panny Márie; nech nám táto svätá obeta očistí srdcia a pretvorí celý náš život, aby sme ti ustavične vzdávali vďaky. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svä­tý Otče, všemohúci a večný Bože, skrze nášho Pána Ježiša Krista.

Lebo dnešného dňa vzal si do neba matku svoj­ho Syna, ktorá je prvotinou a obrazom oslávenej Cirkvi a príčinou pevnej nádeje a potechy Božiemu ľudu na jeho pozemskej púti. Bolo správne, že si ju uchránil od porušenia v hrobe, lebo z nej po­divuhodným spôsobom vzal si telo a narodil sa tvoj Syn, pôvodca života.

Preto ťa spolu s anjelmi chválime a radostne vyznávame:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Bla­hoslavená si, Panna Mária, lebo si nosila pod srdcom Syna večného Otca.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, v predvečer sviatku Nanebovzatia Panny Márie zhromaždil si nás pri svojom stole; na príhovor svätej Bohoro­dičky pomáhaj nám na tomto svete prekonávať všetky prekážky, aby sme mohli dôjsť k tebe do nebeskej vlasti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

Na omšu v deň slávnosti

Radujme sa všetci v Pánovi, lebo dnes je slávnosť Panny Márie. Z jej nanebovzatia sa radujú anjeli a spolu s ňou oslavujú Syna Božieho.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, ty si vzal nepoškvrnenú Pannu Máriu, matku tvojho Syna, s telom a dušou do nebeskej slávy; prosíme ťa, pomáhaj nám, aby sme vždy smerovali k nebu a mohli mať s ňou účasť na večnej blaženosti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna,...

 

Čítanie z Knihy zjavenia  svätého apoštola Jána   11,19a;12.1-6a.10ab

V nebi sa otvoril Boží chrám a v chráme bolo vidieť archu jeho zmluvy.

Potom sa na nebi ukázalo veľké znamenie: Žena odetá slnkom, pod jej nohami mesiac a na jej hlave veniec z dvanástich hviezd. Bola ťar­chavá a kričala v bolestiach, lebo mala rodiť.

A bolo vidieť aj iné znamenie na nebi: Veľký ohnivý drak; mal sedem hláv a desať rohov a na hlavách sedem diadémov; jeho chvost zmietol tretinu nebeských hviezd a vrhol ich na zem.

A drak sa postavil pred ženu, ktorá mala rodiť, aby zhltol jej dieťa, len čo ho porodí.

I porodila syna, chlapca, ktorý má železným žezlom panovať nad všetkými národmi. A jej dieťa bolo uchvátené k Bohu a k jeho trónu. Žena potom utiekla na púšť, kde jej Boh pripravil miesto.

A počul som mohutný hlas volať v nebi:

„Teraz nastala spása, moc a kráľovstvo nášho Boha a vláda jeho Pomazaného.“

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Po tvojej pravici, Pane, stojí kráľovná ozdobená zlatom.

Dcéry kráľovské sú medzi tvojimi vyvolenými; * po tvojej pravici stojí kráľovná ozdobená zlatom z Ofíru. – O.

Čuj, dcéra, a pozoruj, nakloň svoj sluch, * zabudni na svoj ľud a na dom svojho otca.

Sám kráľ zatúžil za tvojou krásou; * on je tvoj pán, vzdaj mu poklonu. – O.

V pestrom rúchu ju vedú ku kráľovi; * za ňou ti privádzajú panny, jej družice.

Sprevádza ich jasot radostný, * tak vstupujú do kráľovského paláca. – O.

 

Čítanie z Prvého listu svätého apoštola Pavla Korinťanom    15,20-27a

Bratia, Kristus vstal z mŕtvych, prvotina zosnulých. Lebo ako je skrze človeka smrť, tak je skrze človeka aj zmŕtvychvstanie: Veď ako všetci umierajú v Adamovi, tak zasa všetci ožijú v Kristovi.

Ale každý v poradí, aké mu patrí: prvotinou je Kristus; potom, pri jeho príchode, tí, čo patria Kristovi. A potom bude koniec, keď odovzdá Bohu a Otcovi kráľovstvo, keď zruší každé kniežatstvo, každú mocnosť a silu.

Lebo on musí kraľovať, kým mu nepoloží všetkých nepriateľov pod nohy. Ako posledný nepriateľ bude zničená smrť, lebo mu všetko položil pod nohy.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Aleluja.Mária bola vzatá do neba; plesajú zástupy anjelov.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša   1,39-56

V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji. Vošla do Zachariášovho domu a pozdravila Alžbetu.

Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom: „Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne? Lebo len čo zaznel tvoj pozdrav v mojich ušiach, radosťou sa zachvelo dieťa v mojom lone. A blahoslavená je tá, ktorá uverila, že sa splní, čo jej povedal Pán.“

Mária hovorila:

„Velebí moja duša Pána a môj duch jasá v Bohu, mojom spasiteľovi, lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice.

Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia, lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný, a sväté je jeho meno a jeho milosrdenstvo z pokolenia na pokolenie s tými, čo sa ho boja.

Ukázal silu svojho ramena, rozptýlil tých, čo v srdci pyšne zmýšľajú. Mocnárov zosadil z trónov a povýšil ponížených. Hladných nakŕmil dobrotami a bohatých prepustil naprázdno.

Ujal sa Izraela, svojho služobníka, lebo pamätá na svoje milosrdenstvo, ako sľúbil našim otcom, Abrahámovi a jeho potomstvu naveky.“

Mária zostala pri nej asi tri mesiace a potom sa vrátila domov.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, dnes sa celá Cirkev raduje zo vznešenej oslavy Božej Matky. Aj my s radosťou vyznávame, že Boho­rodička Panna Mária bola vzatá do neba.

(Volajme: Pozri na matku svojho Syna a vyslyš naše prosby.)

·        Nebeský Otče, prosíme ťa za putujúcu Cirkev, aby s vierou očakávala stretnutie s oslávenou Bohorodičkou.

·        Prosíme ťa za všetkých ľudí, aby v Márii spoznali svoju duchovnú Matku a Kráľovnú.

·        Prosíme ťa za všetkých kresťanov, aby sa pomocou úcty k Bohorodičke zjednotili v Kristovej Cirkvi.

·        Prosíme ťa za všetkých, čo sa starajú o zdravie človeka, aby s úctou ošetrovali telá, ktoré sú určené na vzkriesenie a oslávenie.

·        Prosíme ťa aj za seba samých, aby sme často prijímali chlieb z neba, posvätný záloh nášho vzkriesenia.

Bože, vyslyš naše prosby, ktoré ti dnes predkladáme s ešte väčšou dôverou, lebo sa radujeme, že si pri nanebovzatí Panny Márie povýšil aj našu ľudskú prirodzenosť do nebeskej slávy. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, nech stúpa k tebe naša modlitba a naša obeta a na prího­vor Panny Márie, ktorú si vzal do neba, zapáľ naše srdcia ohňom lásky, aby sme vždy túžili po tebe. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svä­tý Otče, všemohúci a večný Bože, skrze nášho Pána Ježiša Krista.

Lebo dnešného dňa vzal si do neba matku svoj­ho Syna, ktorá je prvotinou a obrazom oslávenej Cirkvi a príčinou pevnej nádeje a potechy Božiemu ľudu na jeho pozemskej púti. Bolo správne, že si ju uchránil od porušenia v hrobe, lebo z nej po­divuhodným spôsobom vzal si telo a narodil sa tvoj Syn, pôvodca života.

Preto ťa spolu s anjelmi chválime a radostne vyznávame:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Blahosla­viť ma budú všetky pokolenia, lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, s radosťou sme prijali spásonosnú sviatosť; prosíme ťa, dopraj nám, aby sme na orodovanie Panny Márie, ktorú si vzal do neba, dosiahli slávne vzkriesenie. Skrze Krista, nášho Pána.