20. augusta

SV. BERNARDA, OPÁTA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa roku 1090 neďaleko Dijonu vo Francúzsku. Nábožne ho vychovali a roku 1111 vstúpil do rehole cistercitov. Čoskoro ho zvolili za opáta kláštora v Clairvaux. Svojou činnosťou a príkladom vynikajúcim spôsobom viedol bratov k čnostiam. Keďže v Cirkvi vznikali schizmy, precestoval Európu, aby obnovil pokoj a jednotu. Napísal veľa teologických a asketických diel. Zomrel roku 1153.

 

Oslavujeme svätých, ktorí dostali požehnanie od Pána a odmenu od Boha, svojho Spasiteľa, lebo sú z pokolenia, čo hľadá Boha.

 

MODLITBA DŇA 

Milosrdný; Bože, svätému opátovi Bernardovi si dal milosť, aby bol svetlom v tvojej Cirkvi a horel za jej obnovu; * na jeho príhovor naplň aj nás duchom horlivosti,aby sme stále žili ako synovia svetla. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, medzi predstavenými rehoľného spolo­čenstva v dejinách Cirkvi vyniká svätý opát Bernard. Po­vzbudení jeho príkladom lásky k Bohu vyjadrime svoju ná­dej v týchto spoločných prosbách.

·        Prosme za Cirkev, aby mala stále viac povolaní na rehoľný život a na zasvätenie Kristovi v chudobe, čistote a poslušnosti.

·        Prosme za nášho pápeža M., aby sa jeho náuka stretla vždy s prijatím a poslušnosťou veriacich.

·        Prosme za celé ľudstvo, aby reformy zákonov a spoločenského poriadku prinášali väčšiu jednotu a vzájomné pochopenie.

·        Prosme za členov nášho (farského) spoločenstva, aby sme sa zaujímali o život vo farnosti a vzájomne sa posilňovali v duchovnom živote.

·        Prosme za našich zomrelých (M.), aby dosiahli plnosť poznania a večnú radosť.

Bože, náš ochranca, svätý Bernard sa s odhodlaním postavil na obranu viery a hájil pápežskú autoritu; na jeho príhovor vypočuj naše prosby a daj, aby sme si Krista vyvolili za svojho najmúdrejšieho radcu a pomocníka. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, * s radosťou slávime Eucharistiu, prameň jednoty a pokoja, v deň spomienky na svätého opáta Bernarda, vynikajúceho kazateľa a svätca, ktorý sa zaslúžil o poriadok a svornosť v Cirkvi;prijmi naše obetné dary a odstráň od nás všetky roztržky a nepokoje. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Veru, hovorím vám: Vy, čo sto opustili všetko a nasledovali ste ma, stonásobne viac dostanete a dosiahnete večný život.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Otče, * nech v nás mocne pôsobí sviatostný pokrm, ktorý sme prijali v deň spomienky na svätého Bernarda; daj, aby nás jeho príklad a náuka viedli k láske k tvojmu vtelenému Slovu, Ježišovi Kristovi, ktorý s tebou žije a kraľuje na veky vekov.