21. augusta

SV. PIA X., PÁPEŽA

spomienka


Narodil sa v dedinke Riese v benátskom kraji roku 1835. Ako kňaz vykonával svedomite svoje povinnosti. Stal sa mantovským biskupom, potom benátskym patriarchom a roku 1903 ho zvolili za pápeža. Za heslo svojho pontifikátu si vzal: „Všetko obnoviť v Kristovi,“ a uskutočňoval ho v prostote ducha, v chudobe a rázne, čím burcoval vo veriacich kresťanský život a energicky bojoval proti šíriacim sa bludom. Zomrel 20. augusta 1914.

 

Pán uzavrel s nim zmluvu pokoja, postavil ho na čelo svojho ľudu a dal mu kňazskú hodnosť naveky.

 

MODLITBA DŇA

Láskavý Bože, svätého pápeža Pia si obdaril nebeskou múdrosťou a apoštolskou odvahou, aby chránil vieru Cirkvi a všetko obnovil v Kristovi; * daj, aby sme si z neho vzali príklad a osvojili si jeho zásady,a tak dosiahli večnú odmenu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista,...

 

PROSBY

Bratia a sestry, slávime spomienku svätca, ktorý začínal ako chudobný dedinský farár a nakoniec sa stal viditeľnou hlavou Cirkvi. Svojím životom ukazuje, čo dokáže Božia mi­losť v tichom a pokornom srdci. Prosme, aby Boh neustále pôsobil v Cirkvi a vo svete.

·        Otče, pošli svojej Cirkvi svätých biskupov a kňazov, aby všetko obnovovali v Kristovi.

·        Daj, aby z národov vymizla nenávisť a všetka zlá vôľa.

·        Zmiluj sa nad hladujúcimi zástupmi a daruj im hmotný i duchovný pokrm.

·        Privádzaj svoj ľud k častej účasti na svätej omši a posilňuj ho nebeským chlebom.

·        Daj, aby naši rodičia boli svojim deťom prvými svedkami viery a včas ich privádzali k prvému svätému prijímaniu.

Dobrotivý Bože, ty si nám dal svätého pápeža Pia Desiateho, ktorý jasne poukázal na Eucharistiu, prameň šťastia a sily; prosíme ťa, podporuj nás v úsilí všetko obnoviť v Kristovi, aby tvár tvojej Cirkvi žiarila stále jasnejším svetlom. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, láskavo prijmi naše obetné dary * a daj, aby sme povzbudení odkazom svätého pápeža Piadôstojne slávili sväté tajomstvá a prijímali ich so živou vierou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Dobrý pastier dal svoj život za svoje ovce.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, * v deň spomienky na svätého pápeža Pia, apoštola častého svätého prijímania, vrúcne ťa prosíme,aby nás nebeský chlieb, ktorý sme prijali, upevnil vo viere a zjednotil v láske. Skrze Krista, nášho Pána.