22. augusta

PANNY MARIE KRAĽOVNEJ

Po tvojej pravici stojí kráľovná, ozdobená zlatom z Ofíru.

 

MODLITBA DŇA 

Všemohúci Bože, Máriu, matku svojho Syna, dal si nám za Matku a Kráľovnú; * pomôž nám na jej orodovaniedosiahnuť v nebeskom kráľovstve plnú slávu tvojich synov a dcér. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie z Knihy proroka Izaiáša   9,1-3.5-6

Ľud, čo kráča vo tmách, uzrie veľké svetlo; nad tými, čo bývajú v krajine temnôt, zažiari svetlo. Rozmnožuješ plesanie, zväčšuješ radosť. Jasajú pred tebou, ako sa jasá pri žatve, ako plesajú tí, čo sa delia o korisť. Pretože lámeš jeho ťažké jarmo, brvno na jeho pleciach a palicu jeho utláčateľa ako v deň porážky Madiánčanov. Lebo chlapček sa nám narodil, daný nám je syn; na jeho pleciach spočíva vláda a volajú ho: obdivuhodný Radca, mocný Boh, večný Otec, Knieža pokoja. Jeho moc vzrastie a pokoj nebude mať konca na Dávidovom tróne a v jeho kráľovstve. On ho upevní a posilní právom a spravodlivosťou odteraz až naveky. To všetko vykoná horlivosť Pána zástupov.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Nech je velebené meno Pánovo odteraz až naveky. alebo Aleluja.

Chváľte, služobníci Pánovi, * chváľte meno Pánovo. Nech je velebené meno Pánovo * odteraz až naveky. – O.

Od východu slnka až po západ * nech je oslávené meno Pánovo. Vyvýšený je Pán nad všetky národy * a jeho sláva nad nebesia. – O.

Kto je ako Pán, náš Boh, * čo tróni na výsostiach, a predsa dbá o všetko nepatrné * na nebi i na zemi? – O.

Z prachu dvíha chudobného * a zo smetiska povyšuje bedára a dáva mu sedieť vedľa kniežat, * vedľa kniežat svojho ľudu. – O.

 

O. – Aleluja.Zdravas’, Mária, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná si medzi ženami..

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša   1,26-38

Boh poslal anjela Gabriela do galilejského mesta, ktoré sa volá Nazaret, k panne zasnúbenej mužovi z rodu Dávidovho, menom Jozefovi. A meno panny bolo Mária.

Anjel prišiel k nej a povedal: „Zdravas‘, milosti plná, Pán s tebou.“

Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav.

Anjel jej povedal: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Pán, Boh, mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca.“

Mária povedala anjelovi: „Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?“

Anjel jej odpovedal: „Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn. Aj Alžbeta, tvoja príbuzná, počala syna v starobe. Už je v šiestom mesiaci. A hovorili o nej, že je neplodná! Lebo Bohu nič nie je nemožné.“

Mária povedala: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“

Anjel potom od nej odišiel.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Panna Mária je najbližšie Kristovi, krá­ľovi neba i zeme. Svojou dôstojnosťou a svätosťou prevyšuje všetkých ľudí. Preto ju právom nazývame kráľovnou. Zvlášť dnes sa s ňou spojme v modlitbe, aby jej Syn dal svetu, čo je potrebné k jeho záchrane.

·        Na príhovor Kráľovnej anjelov daj, nech je tvoja Cirkev aj v jednotlivých veriacich čistá a svätá.

·        Na príhovor Kráľovnej pokoja daj, nech sa ľudské pokolenie zjednotí v bratskej láske.

·        Na príhovor Kráľovnej apoštolov daj, nech majú vlády vo svojich programoch na zreteli blaho celého ľudstva.

·        Na príhovor Kráľovnej mučeníkov daj, nech nespravodlivo prenasledovaní zostanú verní svojmu svedomiu a presvedčeniu.

·        Na príhovor Kráľovnej vyznávačov daj, nech sa vlažní kresťania prebudia k horlivosti vydávať svedectvo o tebe.

Pane, tvoja matka je nebeskou kráľovnou; spoliehame sa na jej pomoc, keď teba, nášho Pána, prosíme o časné i večné dobrá. Vypočuj naše dnešné prosby, lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

 Bože a Otče náš, prijmi dary, ktoré ti obetujeme pri oslave preblahoslavenej Panny Márie; * nech nám stále pomáha tvoj Syn,ktorý sa stal človekom a obetoval sa ti na kríži ako obeť bez poškvrny. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože, a teba na sviatok preblahoslavenej Márie, vždy Panny, spoločne chváliť, velebiť a oslavovať.

Veď ona počala tvojho jednorodeného Syna, Duchom Svätým zatônená, a v ustavičnej sláve pa­nenstva porodila svetu večné svetlo, Ježiša Krista, nášho Pána.

Skrze neho tvoju velebu chvália anjeli, klaňajú sa ti všetky nebeské zástupy, i blažení serafíni ťa oslavujú spoločným plesaním. Prosíme, dovoľ i nám, aby sme ťa s nimi v pokornej úcte chválili:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Blahoslavená si, Mária, lebo si uverila, že sa splní, čo ti Pán povedal.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, * na sviatok preblahoslavenej Panny Márie, našej Matky a Kráľovnej, nasýtil si nás na sviatostnej hostine;daj, aby sme pôsobením tejto sviatosti dosiahli účasť na večnej hostine v nebi. Skrze Krista, nášho Pána.