24. augusta

SV. BARTOLOMEJA, APOŠTOLA

sviatok


Narodil sa v Káne Galilejskej. Apoštol Filip ho priviedol k Ježišovi. Podľa tradície po Pánovom nanebovstúpení hlásal evanjelium v Indii, kde získal mučenícku korunu.

 

Zvestujte Božiu spásu deň čo deň; zvestujte jeho slávu pohanom.

 

MODLITBA DŇA 

Pane a Bože náš, * posilňuj nás vo viere, ktorou sa apoštol Bartolomej úprimne oddal tvojmu Synovi,a daj, aby tvoja Cirkev na jeho orodovanie bola účinnou sviatosťou spásy pre všetky národy. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie z Knihy zjavenia svätého apoštola Jána   21,9b-14

Jeden zo siedmich anjelov mi povedal: „Poď, ukážem ti nevestu, Baránkovu manželku!“

A v duchu ma preniesol na veľký a vysoký vrch a ukázal mi sväté mesto Jeruzalem, ako zostupuje z neba od Boha ožiarené Božou slávou. Jeho jas bol podobný najdrahšiemu kameňu, akoby krištáľovo čistému kameňu jaspisu.

Malo veľké a vysoké hradby. Malo dvanásť brán a na bránach dvanásť anjelov a napísané mená dvanástich kmeňov synov Izraela.

Tri brány boli od východu, tri brány od severu, tri brány od juhu a tri brány od západu. Hradby mesta mali dvanásť základných kameňov a na nich dvanásť mien dvanástich Baránkových apoštolov.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Tvoji svätí, Pane, oznamujú slávu tvojho kráľovstva.

Nech ťa oslavujú, Pane, všetky tvoje diela * a tvoji svätí nech ťa velebia.

Nech rozprávajú o sláve tvojho kráľovstva * a o tvojej moci nech hovoria; – O.

nech ľuďom oznamujú tvoje zázraky * i slávu a velebu tvojho kráľovstva.

Tvoje kráľovstvo je kráľovstvo pre všetky veky * a tvoja vláda sa rozprestiera na všetky pokolenia. – O.

Spravodlivý je Pán na všetkých svojich cestách * a svätý vo všetkých svojich skutkoch.

Blízky je Pán všetkým, čo ho vzývajú, * všetkým, čo ho vzývajú úprimne. – O.

 

O. – Aleluja.Rabbi, ty si Boží Syn, ty si kráľ Izraela!

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Jána    1,45-51

Filip sa stretol s Natanaelom a povedal mu: „Našli sme toho, o ktorom písal Mojžiš v Zákone a Proroci, Ježiša, Jozefovho syna z Nazareta.“

Natanael mu vravel: „Môže byť z Nazareta niečo dobré?!“

Filip mu odpovedal: „Poď a uvidíš!“

Keď Ježiš videl prichádzať Natanaela, povedal o ňom: „Toto je pravý Izraelita, v ktorom niet lesti.“

Natanael sa ho opýtal: „Odkiaľ ma poznáš?“

Ježiš mu vravel: „Videl som ťa prv, ako ťa Filip zavolal, keď si bol pod figovníkom.“

Natanael mu povedal: „Rabbi, ty si Boží Syn, ty si kráľ Izraela.“ Ježiš mu odvetil: „Veríš preto, že som ti povedal: Videl som ťa pod figovníkom? Uvidíš väčšie veci ako toto.“

Potom mu povedal: „Veru, veru, hovorím vám: Uvidíte otvorené nebo a Božích anjelov vystupovať a zostupovať na Syna človeka.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý apoštol Bartolomej bol svedkom mnohých významných udalostí v živote Ježiša Krista. Pros­me Pána, aby nám na príhovor tohto apoštola pomáhal stať sa svedkami pravej kresťanskej viery.

·        Pane Ježišu, daj, aby všetci ľudia krstom prijatí do rodiny svätej Cirkvi túžili po svetle života, ktoré nám dávaš.

·        Pane Ježišu, veď mysle i srdcia predstavených štátov, aby boli neochvejní v konaní dobra a obhajobe spravodlivosti.

·        Pane Ježišu, zastaň sa tých, ktorí sú prenasledovaní pre svoju vieru, aby vytrvali a neodlúčili sa od teba.

·        Pane Ježišu, stoj pri nás v hodine smrti, aby sme uvideli jas a radosť tvojho kráľovstva.

·        Pane Ježišu, v láske svojho srdca priveď našich zomrelých (M.) do neba, aby sa stretli s tebou.

Milostivý a láskavý Ježišu, prosíme ťa, vypočuj naše modlitby, buď naším učiteľom a pomáhaj nám už tu na zemi sprítomňovať tvoje nebeské kráľovstvo. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, na sviatok svätého apoštola Bartolomeja prinášame ti na jeho česť obetu chvály; * prosíme ťa,na jeho príhovor nám udeľ svoju láskavú pomoc. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo ty, večný Pastier, neopúšťaš svoj ľud, ale prostredníctvom svojich svätých apoštolov stále ho chrániš. Aj naďalej ho opatruješ pod sta­rostlivým vedením tých, ktorých si ako zástupcov svojho Syna ustanovil za duchovných pastierov.

Preto s anjelmi, archanjelmi a so zástupmi všet­kých svätých spievame chválospev na tvoju slávu a neprestajne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Ja vám pripravujem kráľovstvo, ako ho môj Otec pripravil mne, aby ste mohli jesť a piť pri mojom stole v mojom kráľovstve.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, na sviatok svätého apoštola Bartolomeja sme pri tvojom stole prijali záloh večnej spásy; * prosíme ťa,nech nám toto prijímanie pomáha v časnom živote a privedie nás do života večného. Skrze Krista, nášho Pána.