25. august

Sv. Jozefa de Calasanz, kňaza,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa v Aragónsku roku 1557. Dostal vynikajúce vzdelanie a po kňazskej vysviacke pôsobil vo vlasti. Potom sa v Ríme venoval vzdelávaniu chudobných chlapcov a založil spoločnosť, ktorá sa zasvätila tejto službe. Veľa si vytrpel a musel zniesť aj osočovania závistlivcov. Zomrel v Ríme roku 1648.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný Bože, svätého kňaza Jozefa si obdaril takou láskou a trpezlivosťou, že sa neúnavne venoval mládeži a viedol ju k čnostnému životu; prosíme ťa, pomáhaj aj nám, ktorí si ho uctievame ako učiteľa múdrosti, aby sme podľa jeho príkladu privádzali mládež k poznaniu pravdy. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý Jozef Kalazanský patrí medzi najvý­znamnejších vychovávateľov, ktorí prácou medzi najmlad­šou generáciou významne prispeli k vnútornej obnove Cir­kvi a spoločnosti. Prosme o potrebné milosti pre vychováva­teľov a učiteľov našich čias.

·        Modlime sa, aby svätá Cirkev vždy bránila najmenších a pripomínala, že čo sme urobili im, urobili sme Kristovi.

·        Modlime sa, aby zákonodarcovia zrovnoprávnili cirkevné školstvo so štátnym a rovnako podporovali všetky výchovné inštitúcie.

·        Modlime sa, aby učitelia a vychovávatelia plnili svoje poslanie s veľkou múdrosťou, láskou a trpezlivosťou.

·        Modlime sa, aby žiaci a študenti cirkevných škôl v duchu kresťanských zásad vyrastali na horlivých kresťanov a dobrých občanov.

·        Modlime sa, aby zomrelí učitelia a vychovávatelia dosiahli večnú odmenu za svoju namáhavú pedagogickú prácu.

Bože Otče, prijmi naše prosby a daj nám takú lásku a trpezlivosť, akou si obdaroval svätého Jozefa Kalazanského. Skrze Krista, nášho Pána.

 

Spoločná časť:

-         Svätých vychovávateľov

-         Duchovných pastierov