27. augusta

SV. MONIKY

spomienka


Narodila sa v Tagaste v Afrike roku 331 v kresťanskej rodine. Ešte celkom mladú ju vydali za Patrícia. Jedným z jej synov bol Augustín, veľmi nadaný, za obrátenie ktorého preliala veľa sĺz a vyslala veľa modlitieb k Bohu. Je príkladom vynikajúcej matky, ktorá modlitbou živila vieru a čnosťami ju robila viditeľnou. Zomrela v Ostii roku 387.

 

Nech ťa oslavujú, Pane, všetky tvoje diela a tvoji svätí nech ťa velebia. Nech rozprávajú o sláve tvojho kráľovstva a o tvojej moci nech hovoria.

 

MODLITBA DŇA

Bože, útecha zarmútených, ty si milosrdne vyslyšal svätú Moniku, keď ťa so slzami v očiach vytrvalo prosila za obrátenie svojho syna Augustína; * daj, aby sme aj my na príhovor obidvoch oplakávali svoje hriechy, a tak dosiahli milosť tvojho odpustenia. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätá Monika sa slzami a neustálou modli­tbou pričinila o obrátenie svojho syna Augustína. V tejto na­šej spoločnej modlitbe prosme Pána, aby dal svetu dobré a sväté matky.

·        Bože, vychovávaj v Cirkvi matky svätého zmýšľania i srdca.

·        Pre úzkosť matiek nad životmi svojich synov ochráň svet od vojny a krviprelievania.

·        Vzbuď vo všetkých ľuďoch úctu k dôstojnosti materstva.

·        Odvráť matky od hriešnych myšlienok neprijať nenarodené dieťa.

·        Obráť hriešnikov pre slzy a modlitby ich matiek.

·        Odmeň starostlivosť našich zomrelých matiek účasťou na sláve vo večnosti.

Bože Otče, ty vkladáš do sŕdc žien nábožnosť, aby mohli viesť ľudské pokolenie k tebe; prosíme ťa, zachráň ženy pred úpadkom, vzbuď v nich povedomie veľkej zodpovednosti za výchovu detí a za ozdravenie mravného života v ľudskej spoločnosti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Prosíme ťa, Bože, * láskavo vypočuj naše prosby a ochraňuj nás na orodovanie svojich svätých, aby sme ti pri oltári vzdávali dôstojnú úctu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Spravodliví nech sa tešia pred Božou tvárou a v radosti nech sa veselia.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci a večný Bože, darca pravej útechy a pokoja, * dopraj svojmu ľudu, ktorý sa na sviatok svätej Moniky zišiel chváliť tvoje meno, aby prijatá sviatosť tvojho jednorodeného Syna bola pre všetkých zálohom večnej spásy. Skrze Krista, nášho Pána.