29. augusta

MUČENICKA SMRŤ SV. JÁNA KRSTITEĽA

O tvojej náuke, Pane, svedčil som pred kráľmi a nehanbil som sa. Tešil som sa z tvojich predpisov, lebo som si ich obľúbil.

 

MODLITBA DŇA 

Všemohúci Bože, * ty si povolal svätého Jána Krstiteľa, aby svojím narodením a smrťou bol predchodcom tvojho Syna;daj, aby sme neohrozene vyznávali vieru v teba, ako on položil život za pravdu a spravodlivosť. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie z Knihy proroka Jeremiáša   1,17-19

Pán prehovoril ku mne takto:

„Prepáš si teda bedrá, vstaň a povedz im všetko, čo ti prikazujem!

Nezľakni sa ich, aby som ti nenahnal strach pred nimi. Ja ťa dnes urobím opevneným mestom, železným stĺpom a bronzovým múrom proti celej krajine, proti kráľom Judey a jej kniežatám, proti kňazom a ľudu krajiny. Budú proti tebe bojovať, no nepremôžu ťa, lebo s tebou som ja, hovorí Pán, ja ťa zachránim.“

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Moje ústa, Pane, budú hlásať tvoju spásu.

V teba, Pane, som dúfal; * nebudem zahanbený naveky.

Vo svojej spravodlivosti ma vysloboď a zachráň, * nakloň ku mne svoj sluch a pomôž mi. – O.

Buď mi ochrannou skalou a opevneným hradom * na moju záchranu;

veď ty si moja opora a moje útočište. * Bože môj, vytrhni ma z ruky hriešnika. – O.

Lebo ja, Pane, túžim za tebou, * ty, Pane, si moja nádej od mojej mladosti.

Od matkinho lona mám v tebe oporu, * od života matky si mojím ochrancom. – O.

Moje ústa budú hlásať tvoju spravodlivosť * a tvoju spásu deň čo deň.

Bože, ty si ma poúčal od mojej mladosti * a ja až doteraz ohlasujem tvoje diela zázračné. – O.

 

O. – Aleluja.Blahoslavení prenasledovaní pre spravodlivosť, lebo ich je nebeské kráľovstvo.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Marka    6,17-29

Herodes dal Jána chytiť a v putách vrhnúť do väzenia pre Herodiadu, manželku svojho brata Filipa, lebo si ju vzal za ženu.

A Ján Herodesovi hovoril: „Nesmieš žiť s manželkou svojho brata!“ Herodias mu strojila úklady a chcela ho zabiť, ale nemohla, lebo Herodes sa Jána bál. Vedel, že je to muž spravodlivý a svätý, preto ho chránil. Keď ho počúval, býval vo veľkých rozpakoch, a predsa ho rád počúval.

Vhodný deň nadišiel, keď Herodes na svoje narodeniny usporiadal hostinu pre svojich veľmožov, vysokých dôstojníkov a popredných mužov Galiley. Keď potom vošla dcéra tejto Herodiady a tancovala, zapáčila sa Herodesovi i spolustolujúcim.

Kráľ povedal dievčine: „Žiadaj si odo mňa, čo chceš, a dám ti.“ A veľmi jej prisahal: „Dám ti všetko, čo si len zažiadaš, hoc aj polovicu svojho kráľovstva.“

Ona vyšla a vravela svojej matke: „Čo si mám žiadať?“

A tá jej povedala: „Hlavu Jána Krstiteľa.“

Hneď utekala dnu ku kráľovi a žiadala: „Chcem, aby si mi hneď dal na mise hlavu Jána Krstiteľa.“

Kráľ sa zarmútil, ale pre prísahu a kvôli spolustolujúcim ju nechcel sklamať. Hneď poslal kata a rozkázal priniesť jeho hlavu. Ten odišiel, vo väzení ho sťal, priniesol na mise jeho hlavu, odovzdal ju dievčaťu a dievča ju dalo svojej matke.

Keď sa to dopočuli jeho učeníci, prišli, vzali jeho telo a uložili ho do hrobu.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý Ján Krstiteľ je svetlom, ktoré horí a svieti. Svojou krvou vydal svedectvo pravde. V tejto spo­ločnej modlitbe prosme Pána, aby bolo čím viac charakterných ľudí.

·        Pane, žehnaj a podporuj biskupov a kňazov, ktorí neohrozene zastávajú posvätnosť a nerozlučiteľnosť manželského zväzku.

·        Chráň všetkých ľudí pred násilím a veď ich cestou spravodlivosti a pravdy.

·        Posilňuj teológov a katolíckych publicistov, aby nekompromisne hovorili ľuďom pravdu a všetkým pomáhali nachádzať cestu spásy.

·        Naplň strachom pred večným trestom tých, ktorí sa prehrešujú manželskou neverou.

·        Vlej do nás odvahu vyznávať a skutkami dosvedčovať svoju vieru i znášať ťažkosti pre tvoje meno.

Bože, vyslyš naše prosby a daj, aby sme na orodovanie svätého Jána Krstiteľa vážne brali svoje náboženské presvedčenie a vytrvali v pravej viere až do konca. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * pre túto svätú obetu daj nám milosť,aby sme bez váhania kráčali priamou cestou, ktorú svätý Ján ukázal prorockým hlasom na púšti a hrdinsky poznačil svojou krvou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože, skrze nášho Pána Ježiša Krista.

Lebo dnes oslavujeme dielo tvojej milosti v Kristovom predchodcovi, svätom Jánovi, ktorého si spomedzi všetkých ľudí zahrnul mimoriadnou priazňou.

On sa už v matkinom lone zaradoval z prí­tomnosti Spasiteľa, svojím narodením priniesol mnohým veľkú potechu a jediný z prorokov pred­stavil zástupom Baránka, ktorý sníma hriechy sveta.

On pokrstil pôvodcu krstu vodou, ktorá tým dostala posväcujúcu silu, a vyliatím vlastnej krvi vydal najkrajšie svedectvo o Kristovi.

Preto so zástupmi anjelov a svätých aj my, pútnici do nebeskej vlasti, ustavične ťa oslavujeme a radostne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Svätý Ján Krstiteľ povedal: On musí rásť, a ja sa musím umenšovať.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Otče, pri oslave mučeníckej smrti svätého Jána Krstiteľa prijali sme sviatosť spásy; * daj, aby sme túto sviatosť uctievali s hlbokou vieroua cítili jej blahodarné účinky v každodennom živote. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.