3. septembra

SV. GREGORA VEĽKÉHO, PÁPEŽA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa v Ríme okolo roku 540. Postupoval v kariére, až sa stal prefektom Ríma. Potom začal mníšsky život, vysvätili ho za diakona a pôsobil ako pápežský vyslanec v Carihrade. Dňa 3. septembra 590 bol povýšený na Petrovu katedru, kde bol pravým pastierom v riadení Cirkvi, v pomoci chudobným a v šírení i upevňovaní viery. Napísal aj veľa mravoučných a teologických diel. Zomrel 12. marca 604.

 

O múdrosti svätých rozprávajú národy, a Cirkev ohlasuje ich slávu; ich mená sú živé na večné veky.

 

MODLITBA DŇA 

Milosrdný Bože, ty odpúšťaš svojmu ľudu a s láskou nad ním vládneš; * na príhovor svätého pápeža Gregora udeľ ducha múdrosti všetkým, čo majú účasť na vedení tvojho ľudu,aby z čnostného života veriacich mali večnú radosť duchovní pastieri. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, pápeži sú nástupcami apoštola Petra, kto­rému Pán zveril najvyšší úrad v Cirkvi. Dnes si spomíname na svätého pápeža Gregora Veľkého. Preto sa modlime za Kristovho námestníka i za spásu celého sveta.

·        Bože, na príhovor svätého Gregora udeľ nášmu pápežovi M. a celému kolégiu biskupov odvahu a vytrvalosť pri hlásam právd evanjelia.

·        Daj, nech sa v európskych národoch, ktoré kedysi svätý Gregor priviedol do Cirkvi, zachová úcta ku kresťanským koreňom.

·        Daj, nech sú publicisti a náboženskí spisovatelia verní pravde a nech v spoločenskom živote napomáhajú vzrast dobra.

·        Daj, nech trpiacim a znechuteným nechýba pomoc blížnych, aby opäť nadobudli chuť do života a práce.

·        Otvor našim zomrelým (M.) nebo, aby ťa s chórmi anjelov chválili na nebeskej liturgii.

Bože, vyslyš naše prosby a na orodovanie svätého pápeža Gregora Veľkého upevňuj nás vo vernosti a oddanosti rímskemu biskupovi a urob z nás verných synov a dcéry tvojej Cirkvi. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, v deň spomienky na svätého pápeža Gregora prinášame ti dary na slávenie obety, ktorou si sňal hriechy sveta; * milostivo zhliadni na nása daj, nech nám toto sväté tajomstvo prinesie požehnanie a spásu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, tvoj Syn je pre nás chlebom života; * daj, nech je aj naším učiteľom, aby sme podľa príkladu svätého Gregora lepšie poznávali tvoju pravdu a dosvedčovali ju bratskou láskou. Skrze Krista, nášho Pána.