12. septembra

NAJSVÄTEJŠIEHO MENA MÁRIA

 

ľubovoľná spomienka


Sviatok Máriinho mena zaviedli v 16. storočí v Španielsku, roku 1683 ho pápež Inocent XI. ustanovil pre celú západnú Cirkev na poďakovanie za víťazstvo nad Turkami pri Viedni. V rímskom všeobecnom kalendári z roku 1970 už nie je, lebo sa pociťoval ako duplicita so sviatkom Narodenia Panny Márie. No z historických príčin a pretože ho kresťanský ľud má rád, v regionálnych kalendároch sa s povolením Svätej Stolice zachováva.

 

Požehnaná si, Panna Mária, od Pána, Boha najvyššieho, nad všetky ženy na svete; lebo tvoje meno tak zvelebil, že tvoja chvála nevymizne z úst ľudí.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, prosíme ťa, * daj, aby blahoslavená Panna Mária sprostredkovala dobrodenia tvojho milosrdenstva — všetkým, čo oslavujú jej slávne meno. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, dnes pri spomienke na preblahoslavenú Pannu Máriu vrúcne uctievame jej meno. Zjednoťme svoje srdcia i mysle v nábožnej radosti a vrúcne sa modlime.

·        Pane, daj, aby kňazi a rehoľníci boli veriacim príkladom úcty k Panne Márii.

·        Na príhovor preblahoslavenej Panny Márie ochraňuj pútnikov na pútnických miestach po celom svete.

·        Zjednoť rozdelených kresťanov Východu i Západu, ktorí rovnako vzývajú sväté meno Mária, pri spoločnom slávení Eucharistie.

·        Sprevádzaj nás pri plnení náboženských povinností a buď nám oporou v úsilí o čistotu života podľa príkladu Panny Márie, svätyne Ducha Svätého.

·        Požehnávaj všetkých synov a dcéry Cirkvi, ktorí vzývajú slávne meno Mária.

·        Prijmi našich zomrelých (M.) do spoločenstva večnej lásky a blaženosti.

Pane Ježišu, tvoja matka sa v nebi prihovára za nás; prosíme ťa, na jej orodovanie vypočuj naše prosby a obdaruj nás všetkými dobrami, ktoré potrebujeme na ceste do domu Otca. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Otče, nech príhovor blahoslavenej Márie vždy Panny sprevádza naše dary * a nás, čo uctievame jej meno, - nech urobí milými tvojej velebnosti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Blahoslaviť ma budú všetky pokolenia, pretože Boh zhliadol na poníženú služobnicu.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane, daj, aby sme na orodovanie Bohorodičky Márie dosiahli milosť tvojho požehnania * a aby sme vo všetkých potrebách získali pomoc tej, — ktorej úctyhodné meno oslavujeme. Skrze Krista, nášho Pána.