13. septembra

SV. JÁNA ZLATOÚSTEHO, BISKUPA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa v Antiochii okolo roku 349. Dostal vynikajúcu výchovu a začal viesť asketický život. Po kňazskej vysviacke vykonával veľmi užitočnú kazateľskú službu. Roku 397 ho zvolili za carihradského biskupa a bol znamenitým pastierom. Usiloval sa dôsledne naprávať mravný život kléru i veriacich. Upadol do nemilosti cisárskeho dvora a závistlivcov a dvakrát musel ísť do vyhnanstva. Vysilený útrapami zomrel v Ponte neďaleko Komany 14. septembra 407. Veľa povedal a napísal na objasnenie katolíckeho učenia a na správne formovanie kresťanského života, takže si zaslúžil volať sa Zlatoústym (gr. Chryzostomos).

 

Rozumní sa budú skvieť ako jas oblohy a ti, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky.

 

MODLITBA DŇA

Bože, sila dúfajúcich v teba, ty si dal svätému Jánovi Zlatoústemu obdivuhodnú výrečnosť a hrdinskú odvahu v prenasledovaniach; prosíme ťa,osvieť našu myseľ jeho slovom a našu vôľu povzbuď jeho nezdolnou trpezlivosťou. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, sme vďační Pánovi, že posiela svojej Cir­kvi horlivých hlásateľov Božieho slova. V tejto spoločnej modlitbe prosme, aby svet vždy lepšie poznával bohatstvá Kristovej náuky.

·        Bože, daruj svojej Cirkvi múdrych a svätých biskupov a kňazov.

·        Pomáhaj predstaveným kráčať cestou pravdy a spravodlivosti.

·        Pomôž všetkým vyhnancom a emigrantom nájsť nový domov a láskavé prijatie milosrdných ľudí.

·        Priveď učiteľov a umelcov k prameňu pravej múdrosti a večnej krásy.

·        Daj žiakom katolíckych škôl dobrých katechétov, ktorí ich privedú k hlbšiemu pochopeniu tvojho slova.

·        Zjednocuj nás všetkých, ktorí prijímame z toho istého eucharistického chleba, aby sme budovali bratské spoločenstvo, v ktorom má každý svoje miesto.

Bože, vyslyš naše prosby a na orodovanie svätého Jána Zlatoústeho udeľ našim kazateľom vernosť v hlásaní tvojho slova, pokoru v zmýšľaní a lásku k dušiam. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Pane a Bože náš, * zhliadni na obetné dary, ktoré ti s radosťou prinášame v deň spomienky na svätého Jána Zlatoústeho,a daj, aby sme sa podľa jeho poučenia stali obetným darom pre teba a celým svojím životom ťa oslavovali. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * v deň spomienky na svätého Jána Zlatoústeho prijali sme nebeský chlieb;nech nás tento sviatostný pokrm posilní v láske k tebe a pretvorí na verných vyznavačov tvojej pravdy. Skrze Krista, nášho Pána.