16. septembra

SV. KORNÉLIA, PÁPEŽA A SV. CYPRIÁNA, BISKUPA, MUČENÍKOV

spomienka


Kornélia vysvätili za biskupa rímskej cirkvi roku 251. Bojoval proti schizmatikom novaciánom. Podporoval ho Cyprián, čo upevnilo jeho autoritu. Cisár Gallus ho poslal do vyhnanstva. Zomrel roku 253 neďaleko Civitavecchie. Jeho telo preniesli do Ríma a pochovali na Kalixtovom cintoríne.

Cyprián sa narodil v Kartágu okolo roku 210 v pohanskej rodine. Prijal vieru, stal sa kňazom a roku 249 ho vysvätili za biskupa mesta. V búrlivých časoch vynikajúco riadil Cirkev činmi i písmom. Za Valeriánovho prenasledovania musel ísť najprv do vyhnanstva a potom 14. septembra 258 zomrel ako mučeník.

 

V nebi sa radujú svätí, ktorí nasledovali Krista, a keďže z lásky k nemu vyliali svoju krv, s ním požívajú večné šťastie.

 

MODLITBA DŇA 

Večný Bože, vo svätom pápežovi Kornéliovi a vo svätom biskupovi Cypriánovi dal si svojej Cirkvi horlivých duchovných pastlerov a neohrozených mučeníkov; * na ich orodovanie upevni našu vierua povzbuď nás k modlitbe a práci za jednotu Cirkvi. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätá Cirkev často musela čeliť mnohým prekážkam. Na príklade života svätých pápeža Kornélia a biskupa Cypriána vidíme, že všetky nástrahy a ťažkosti sa vo viere v Krista dajú prekonať. Prosme Pána o víťazstvo dobra aj pre nás samých.

·        Pane, daruj svojej Cirkvi otvorenú náruč pre tých, ktorí robia pokánie a chcú sa vrátiť do jej spoločenstva.

·        Pomáhaj správcom národov dbať na mravnú čistotu a pomoc chudobným.

·        Vlievaj nádej a ducha obety do sŕdc všetkým, ktorí poskytujú hmotnú a duchovnú pomoc sužovaným a biednym.

·        Nauč nás vážiť si svojich duchovných pastierov a modliť sa za naplnenie ich duchovného poslania.

·        Pripočítaj našich zomrelých (M.) k zástupu nebeského spoločenstva nehynúcej lásky a svetla.

Pane Ježišu, tvoje víťazstvo nad hriechom a smrťou je dokonalé a večné; prosíme ťa, vypočuj naše prosby a pomáhaj nám, aby sme prekonávali ťažkosti života, a tak si raz zaslúžili naveky prebývať s tebou. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, prijmi obetné dary, ktoré ti prinášame pri oslave mučeníckej smrti svätého Kornélia a Cypriána; * daj, prosíme,aby nám eucharistická obeta dala silu prekonávať životné ťažkosti, ako týmto mučeníkom dala odvahu položiť život za Krista, ktorý s tebou žije a kraľuje na veky vekov.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Vy ste so mnou vytrvali v mojich skúškach. Ja vám pripravujem kráľovstvo, ako ho môj Otec pripravil mne, aby ste mohli jesť a piť pri mojom stole v mojom kráľovstve.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pokorne ťa prosíme, láskavý Otče, * týmto svätým prijímaním upevni v nás ducha odvahy a sily,aby sme podľa príkladu svätých mučeníkov Kornélia a Cypriána odhodlane vydávali svedectvo o pravde evanjelia. Skrze Krista, nášho Pána.