17. september

Sv. Róberta Bellarmína, biskupa a učiteľa Cirkvi,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa roku 1542 v meste Montepulciano v Toskánsku. V Ríme vstúpil do Spoločnosti Ježišovej, a keď ho vysvätili za kňaza, viedol slávne dišputy na obranu katolíckej viery a na Rímskom kolégiu prednášal teológiu. Bol vybraný za kardinála a vymenovaný za biskupa v Capue. Na rímskych kongregáciách pomáhal riešiť veľa otázok, ktoré prinášala doba. Zomrel v Ríme roku 1621.

 

MODLITBA DŇA

Večný Bože, svätého biskupa Róberta si obdaril vynikajúcou učenosťou a nezlomnou odvahou, aby bránil vieru tvojej Cirkvi; na jeho orodovanie pomáhaj svojmu ľudu zachovať si neporušenú vieru a dosvedčovať ju v každodennom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia á sestry, svätý biskup Róbert Bellarmin vynikal múdrosťou života a zaslúžil sa o duchovnú obnovu Cirkvi. Prosme všemohúceho Otca, aby na jeho príhovor vypočul naše modlitby.

(Volajme: Bože Otče, vyslyš nás.)

·        Bože, zachovaj svoju Cirkev v pravom učení a ochraňuj ju pred útokmi bludných náuk.

·        Otče, obráť srdcia svetských predstaviteľov, ktorí útočia na Cirkev a znevažujú jej hodnoty.

·        Bože, udeľ ducha štedrosti ľuďom s nadmerným bohatstvom, aby ochotne pomáhali chudobným.

·        Bože, naplň svojím Duchom všetkých žiakov a študentov, aby sa nadchli pre štúdium katechizmu a náuky Cirkvi.

·        Otče, posilňuj nás v našom duchovnom živote a prebuď v nás záujem o čítanie Svätého písma.

Pane a Bože náš, ponúkaš nám nesmierne bohatstvo svojich milostí; vypočuj naše prosby a daj, aby sme povzbudení náukou svätého Róberta Bellarmina nezabúdali na pravé duchovné dary a úprimne prežívali svoju vieru. Skrze Krista, nášho Pána.

 

Spoločná časť:

-         duchovných pastierov

-         učiteľov Cirkvi