20. septembra

SV. ONDREJA KIMA TAEGONA, KŇAZA,

PAVLA CHONGA HASANGA A SPOLOČNÍKOV, MUČENÍKOV

spomienka


Kresťanská viera vstúpila prvý raz na kórejskú pôdu začiatkom 17. storočia zásluhou niekoľkých laikov. Silné a živé kresťanské spoločenstvo bez pastierov viedli a udržiavali až do roku 1836 takmer iba laici. V tom roku tajne prišli do krajiny prví misionári z Francúzska. Z tohto spoločenstva vzišlo 103 svätých mučeníkov za prenasledovania v rokoch 1839, 1846 a 1866. Medzi nimi vyniká prvý kňaz a horlivý pastier duší Ondrej Kim Taegon a význačný laický apoštol Pavol Chong Hasang. Ostatní sú zväčša laici, muži, ženy, manželia i slobodní, starci, mladí ľudia aj deti, ktorí svojím utrpením a vzácnou mučeníckou krvou posvätili bohaté začiatky Cirkvi v Kórei.

 

Svätí mučeníci vyliali krv pre Krista na tejto zemi, preto dosiahli odmenu vo večnosti.

 

MODLITBA DŇA

Milostivý Bože, stvoriteľ a spása všetkých národov, * ty si v Kórei obdivuhodne povolal na katolícku vieru ľud, ktorý si prijal za svoj, a pre slávne vyznanie svätých mučeníkov Ondreja, Pavla a ich spoločníkov dal si mu rásť vo viere,daj, aby sme aj my podľa ich príkladu a na ich orodovanie vytrvali v zachovávaní tvojich prikázaní až do smrti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Cirkev v dejinách pretrpela mnohé súže­nia a veľa kresťanov bolo prenasledovaných pre svoju vieru. Majme odvahu prekonávať prekážky života a povzbudení príkladom svedectva svätých kórejských mučeníkov sa s nad­šením modlime.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby veriaci s odvahou prekonávali súženia a budovali jednotu duchovného chrámu, ktorým je Cirkev, prosme Pána.

·        Aby sa evanjelium úspešne šírilo na všetkých kontinentoch sveta, prosme Pána.

·        Aby ľudia s nenávisťou v srdci zmenili svoje zmýšľanie a prijali Božie prikázanie lásky, prosme Pána.

·        Aby sme sa vo svojom živote a trápení pripodobňovali trpiacemu Kristovi, prosme Pána.

·        Aby naši zomrelí (M.) prebývali vo večnom šťastí, prosme Pána.

Ježišu Kriste, vypočuj naše prosby a sprevádzaj nás na našej pozemskej púti, aby sme bezpečne prišli do vlasti v nebeskom domove. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, * láskavo zhliadni na obetné dary svojho ľudua daj, aby sme sa na príhovor svätých mučeníkov stali aj my tebe milou obetou na spásu celého sveta. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Každého, kto mňa vyzná pred ľuďmi, aj ja vyznám pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Otče, * pri oslave svätých mučeníkov nasýtil si nás pokrmom silných;pokorne ťa prosíme, daj, aby sme zostali pevne spojení s Kristom a v Cirkvi pracovali na spáse všetkých ľudí. Skrze Krista, nášho Pána.