23. septembra

SV. PIA Z PIERTALČINY, KŇAZA

spomienka

Svätý Pio sa narodil v Pietrelcine pri Benevente (Taliansko) roku 1887. Vstúpil do rehole Menších bratov kapucínov a po vysviacke za kňaza s veľmi veľkou oddanosťou konal kňazskú službu predovšetkým v kláštore svätého Jána Rotondo v Apulii. Božiemu ľudu slúžil v modlitbe a v pokore duchovným vedením, spoveďami kajúcnikov a osobitnú starostlivosť venoval chorým a chudobným. Plne sa pripodobnil ukrižovanému Kristovi a takto 23. septembra 1968 ukončil svoju pozemskú púť.

 

Dobrorečte Pánovi, všetci jeho kňazi, svätí a pokorní srdcom, chváľte Pána.

 

MODLITBA DŇA

Večný Bože, ty si obdaril svätého Pia z Pietralčiny duchom pravdy a lásky, aby boli dobrými pastiermi tvojho ľudu;  s úctou slávime ich sviatok a prosíme,  aby nám ich príklad a orodovanie pomáhali napredovať v kresťanskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, v jednoduchosti a v skromnosti vyniká krása života svätého Pia z Pietrelčiny. Usilujme sa napodob­ňovať jeho zanietenie pre modlitbu a prednesme Bohu svoje prosby.

·        Bože, prosíme ťa za Cirkev, aby mala dostatok nábožných kňazov, ktorí budú vždy ochotne vysluhovať sviatosť zmierenia.

·        Prosíme ťa za celý svet, aby si národy navzájom pomáhali a zmierňovali veľké rozdiely medzi chudobnými a bohatými.

·        Prosíme ťa za tých, ktorí trpia telesnými alebo duševnými chorobami, aby nebeský lekár, Kristus, liečil ich rany.

·        Prosíme ťa za staviteľov nemocníc a ústavov pre chorých, aby pamätali na to, že ľudské zdravie je darom z nebies.

·        Prosíme ťa za seba samých, aby sme nachádzali stále väčšiu radosť v modlitbe v kresťanskom spoločenstve.

Pane Bože, svätý Pius prežíval mnohé telesné bolesti a mal účasť na Kristovom utrpení; prosíme ťa, vypočuj naše prosby a na jeho príhovor nám pomôž cez utrpenie a modlitbu prísť k tebe a stretnúť sa s tvojím Synom, ktorý kraľuje na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože,  prijmi dary svojho ľudu v deň spomienky na svätého Pia z Pietralčiny a daj, aby obeta, ktorú konáme, tebe bola na slávu a nám slúžila na večnú spásu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE  

Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Bože, v deň spomienky na tvojho svätého Pia z Pietralčiny sme prijali Oltárnu sviatosť;  daj, aby sme raz vo večnej sláve uzreli v plnom svetle tajomstvo,  ktoré teraz slávime pod sviatostnými znakmi. Skrze Krista, nášho Pána.