26. september

Sv. Kozmu a Damiána, mučeníkov,

ľubovoľná spomienka

Z najstarších písomných záznamov je známe, že ich hrob bol v Cyrrhu v Sýrii, kde na ich počesť postavili aj baziliku. Odtiaľ sa dostala ich úcta do Ríma a rozšírila sa po celej Cirkvi.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, oslavujeme ťa spomienkou na svätých mučeníkov Kozmu a Damiána, ktorých si voviedol do večnej slávy; prosíme ťa, sprevádzaj aj nás svojou prozreteľnosťou na ceste k tebe. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätí bratia Kozma a Damián dokázali obdivuhodne spojiť vykonávanie svojho povolania so svä­tosťou života. Prosme dnes Pána, aby sme aj my horlivo plni­li svoje povinnosti a vzrastali vo svätosti života.

(Volajme: Pane, uzdrav naše srdcia.)

·        Pane, prosíme ťa za Cirkev, aby svojím pôsobením a ohlasovaním evanjelia uzdravovala svet od každého zla a neprávosti.

·        Pane, prosíme ťa za svetských predstaviteľov, aby vždy podporovali ochranu ľudského zdravia a primeranú lekársku starostlivosť pre všetkých.

·        Pane, prosíme ťa za lekárov, aby poctivo vykonávali svoje povolanie a ochotne pomáhali mierniť utrpenie a bolesť ľudí.

·        Pane, prosíme ťa za všetkých chorých, aby nachádzali posilu pre svoj kríž vo sviatostiach a v Božom slove.

·        Pane, prosíme ťa aj za nás samých, aby sme si vážili dar zdravia a vedeli ďakovať za všetky dobré dary.

Pane Ježišu, nebeský lekár, vypočuj naše dnešné prosby a pomáhaj nám, aby sme horlivo konali svoje povinnosti, a pritom neustále vzrastali vo viere a svätosti života. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

Spoločná časť mučeníkov