27. septembra

SV. VINCENTA DE PAUL, KŇAZA

spomienka


Narodil sa v obci Pouy pri meste Dax v juhozápadnom Francúzsku r. 1581. Keď skončil štúdiá a vysvätili ho za kňaza, stal sa farárom v Paríži. Na výchovu svätých kňazov a pomoc chudobným založil Misijnú kongregáciu (Lazaristov) a v spolupráci so svätou Ľudovítou de Marillac aj kongregáciu Dcér kresťanskej lásky (vincentiek). Zomrel v Paríži roku 1660.

 

Duch Pánov je nado mnou, pretože ma pomazal, aby som hlásal blahozvesť chudobným a uzdravoval skrúšených srdcom.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný Bože, svätého Vincenta si obdaril apoštolskými čnosťami, aby sa staral o chudobných a o výchovu dobrých kňazov; * prosíme ťa, naplň aj nás apoštolskou horlivosťou,aby sme sa riadili jeho naučeniami a nasledovali ho v láske k tebe a k blížnym. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY.

Bratia a sestry, svätý Vincent tak verne nasledoval Krista, že svätopisci ho nazývajú „velikánom kresťanskej lásky". Ovocie jeho života ľudstvo zbiera dodnes. Vyprosujme Cir­kvi a svetu takéto osobnosti a spoločne sa modlime.

·        Bože, daj, nech je tvoja Cirkev matkou chudobných, opustených a sirôt.

·        Požehnaj úsilie tých, ktorí vo svete zmierňujú hlad a biedu.

·        Pomáhaj chorým a opusteným, aby svoje utrpenie vedeli spojiť s Kristovým utrpením.

·        Podporuj všetkých, ktorí sa podľa vzoru svätého Vincenta ujímajú opustených a sirôt v ich charitatívnom diele.

·        Daj, aby sa v našom (farskom) spoločenstve nik necítil opustený a bez bratskej pomoci.

Milosrdný Bože, ty si svätého Vincenta urobil apoštolom lásky k trpiacim; pomôž aj nám vzmáhať sa v tejto láske, aby sme ochotne slúžili našim bratom a sestrám. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, svätému Vincentovi si dal milosť životom uskutočňovať, čo slávil v týchto svätých tajomstvách * vrúcne ťa prosíme,mocou tejto obety premeň aj nás na príjemný dar pre teba. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Nech oslavujú Pána za jeho milosrdenstvo a za obdivuhodné skutky v prospech ľudí, lebo smädného napojil a hladného nasýtil dobrými vecami.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, * eucharistickým pokrmom posilnení vrúcne ťa prosíme,aby sme podľa príkladu svätého Vincenta a na jeho príhovor nasledovali tvojho milovaného Syna a ohlasovali blahozvesť chudobným. Skrze Krista, nášho Pána.