30. septembra

SV. HIERONYMA, KŇAZA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa v Stridone v Dalmácii okolo roku 340. Študoval v Ríme, kde sa dal aj pokrstiť. Oddal sa asketickému životu, odišiel na Východ a vysvätili ho za kňaza. Keď sa vrátil do Ríma, bol tajomníkom pápeža Damaza a už tu začal prekladať Sväté písmo do latinčiny a podporovať rehoľný život. Potom sa usadil v Betleheme a prejavoval mimoriadne porozumenie pre potreby Cirkvi. Napísal veľa diel, predovšetkým komentáre k Svätému písmu. Zomrel v Betleheme roku 420.

 

Nech sa nevzďaľuje kniha Zákona od tvojich pier; rozjímaj o nej vo dne i v noci, aby si zachoval a konal všetko, čo je v nej napísané. Vtedy budeš najlepšie usmerňovať svoju cestu a budeš mať úspech.

 

MODLITBA DŇA 

Všemohúci Bože, svätého kňaza Hieronyma si obdaril láskou a živým záujmom o Sväté písmo; * otvor aj naše srdce pre tvoje slovo,aby sme sa ním živili a v ňom našli prameň života. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý Hieronym povedal, že kto nepozná Sväté písmo, nepozná Krista. V tejto spoločnej modlitbe prosme Pána, aby sme všetci pokladali Sväté písmo za naj­vzácnejšiu knihu na svete.

·        Pane, vzbuď vo všetkých kresťanoch živý záujem o tvoje písmo.

·        Pane, sprevádzaj svetlom Ducha Svätého tých, ktorí vykladajú texty Písma, aby ich podľa náuky Cirkvi správne vysvetľovali.

·        Pane, daj, aby všetci ľudia pocítili, aké živé a účinné je Božie slovo.

·        Pane, vnukni všetkým zúfalým a blúdiacim, aby vzali do rúk Sväté písmo a v ňom hľadali silu a svetlo.

·        Pane, daj, aby nám Božie slovo bolo posilou vo viere, pokrmom pre dušu a čistým prameňom duchovného života.

Pane Ježišu, ty si prítomný vo svojom slove, a keď sa v Cirkvi číta Sväté písmo, ty sám hovoríš a ohlasuješ svoju blahozvesť; na príhovor svätého Hieronyma daj nám lásku k svojmu slovu, aby nám slúžilo na spásu. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * daj, aby sme aj my ako svätý Hieronym s radosťou rozjímali o tvojom slove,a tak ochotnejšie pristupovali k tvojmu oltáru nábožne sláviť obetu spásy. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Našiel som tvoje slová a sýtil som sa nimi. Tvoje slovo je mojím šťastím a radosťou môjho srdca, lebo tvoje meno, Pane Bože, sa vzývalo nado mnou.

 

PO PRIJÍMANÍ

Prosíme ťa, milosrdný Bože, * sviatosť, ktorú sme prijali pri radostnej oslave svätého Hieronyma, nech vzbudí v našich srdciach väčšiu lásku k tvojmu slovu,aby sme ho čoraz lepšie chápali, podľa neho žili, a tak dosiahli večnú blaženosť. Skrze Krista, nášho Pána.