1. októbra

SV. TERÉZIE Z LISIEUX, PANNY A UČITEĽKY CIRKVI

spomienka


Narodila sa v Alencone vo Francúzsku roku 1873. Bola ešte dievča, keď vstúpila do karmelitánskeho kláštora v Lisieux, kde sa cvičila najmä v pokore, evanjeliovej prostote a dôvere v Boha a týmto čnostiam úspešne učila slovom i príkladom novicky. Svoj život obetovala za spásu duší a za vzrast Cirkvi. Zomrela 30. septembra 1897. Ján Pavol II. ju 19. októbra 1997 vyhlásil za učiteľku Cirkvi.

 

Pán ju viedol a učil; ako zrenicu svojho oka ju chránil. Ako orol rozprestrel krídla, vzal ju a niesol na svojich perutiach. Sám Pán jej bol vodcom.

 

MODLITBA DŇA 

Veľký Bože, svoje kráľovstvo otváraš pokorným a maličkým; * daj, aby sme s dôverou kráčali po stopách svätej Teréziea na jej príhovor sa dostali do večnej slávy. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, pri spomienke na svätú pannu Teréziu, patrónku katolíckych misií, prosme Pána, aby sme na jej orodovanie získali milosti, ktoré ona pripodobňovala dažďu ruží padajúcich z neba.

·        Pane, na príhovor svätej panny Terézie zjednoť všetkých kresťanov vo svojej Cirkvi.

·        Udeľ všetkým predstaveným obetavosť a lásku k tým, ktorí sú zverení ich starostlivosti.

·        Na orodovanie svätej Terézie pomáhaj všetkým misionárom pri šírení evanjelia.

·        Nech sa veriaci ujímajú sirôt a opustených detí, aby pocítili teplo kresťanských rodín.

·        Daj, aby sme ti na oltári svojho srdca prinášali obete nábožnosti a dobrých skutkov.

·        Zbav umierajúcich strachu zo smrti a posilni ich vo vedomí, že ty sám im prichádzaš v ústrety.

Pane Ježišu, svätá panna Terézia bola naplnená láskou k tebe; vyslyš naše prosby a zapáľ aj naše srdcia tým istým ohňom lásky. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Nekonečný Bože, velebíme teba, keď slávime pamiatku svätej panny Terézie, * a pokorne ťa prosíme,aby ti naša obeta bola taká milá, ako ti bol milý jej obetavý život. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * nech toto sväté prijímanie zapáli v nás oheň lásky,aby sme sa ti úplne oddali ako svätá Terézia a podľa jej príkladu vyprosovali všetkým ľuďom tvoje zľutovanie. Skrze Krista, nášho Pána.