4. októbra

SV. FRANTIŠKA ASSISKÉHO

spomienka


Narodil sa roku 1182 v Assisi. V mladosti viedol ľahkomyseľný život. Potom sa obrátil, zriekol sa otcovského majetku a pevne sa pripútal k Bohu. Rozhodol sa pre chudobu, žil podľa evanjelia a všetkým ohlasoval Božiu lásku. Svojich nasledovníkov vychovával podľa pravidiel, ktoré schválila Svätá Stolica. Založil aj ženskú rehoľu a spoločenstvo kajúcnikov žijúcich vo svete a začal s hlásaním evanjelia medzi neveriacimi. Zomrel roku 1226.

 

František, muž Boží, opustil rodičovský dom, zriekol sa svojho dedičstva a žil ako chudobný; no Pán ho povýšil a prijal k sebe.

 

MODLITBA DŇA

Bože, otec chudobných, svätému Františkovi si dal milosť, že sa chudobou a pokorou stal podobným Kristovi; * daj, aby sme aj my podľa jeho príkladu nasledovali tvojho Synaa v láske a radosti sa zjednocovali s tebou. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, podľa svätého Františka máme byť jedno­duchí, pokorní a čistí. Prosme nebeského Otca, aby sme po­chopili, čo znamená, že chudobným patrí nebeské kráľov­stvo.

·        Otče, daj, aby sa všetci kresťania zdokonaľovali nasledovaním Kristovej chudoby a pokory.

·        Otče, daj, nech si všetci ľudia uvedomia, že sú navzájom bratmi a sestrami, lebo majú jedného Otca, ktorý je na nebesiach.

·        Otče, povzbuď solventných ľudí, aby sa bratsky starali o chudobných a pomáhali zmierňovať ich biedu.

·        Otče, zjednocuj ľudí v starostlivosti o prírodu, aby ju chránili pred devastáciou a zničením.

·        Otče, na príhovor svätého Františka prehlbuj našu lásku k ukrižovanému Ježišovi Kristovi.

Dobrotivý Otče, vyslyš naše prosby a nauč nás vidieť aj v stvorených veciach prejavy tvojej lásky voči nám, aby sme ťa mohli viac milovať. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Otče, prijmi naše obetné dary * a daj, aby sme tajomstvo kríža

slávili na tvojom oltári s takou láskou,s akou sa k Ukrižovanému vinul svätý František. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, * nech nás Oltárna sviatosť upevní v láske k tebe a nech v nás vzbudí horlivosť za spásu ľudí,aby sme sa ako svätý František stali šíriteľmi kresťanskej radosti vo svete. Skrze Krista, nášho Pána.