7. októbra

RUŽENCOVEJ PANNY MÁRIE

spomienka


Túto spomienku zaviedol svätý pápež Pius V. vo výročný deň víťazstva kresťanov v námornej bitke pri Lepante (1571), ktoré sa pripisuje pomoci svätej Bohorodičky, lebo ju vzývali modlitbou ruženca. Dnešná oslava nabáda všetkých na rozjímanie o Kristových tajomstvách pod vedením preblahoslavenej Panny Márie, ktorá mala mimoriadnu účasť na vtelení, umučení a slávnom zmŕtvychvstaní Božieho Syna.

 

Zdravas, Mária, milosti plná, Pán s tebou: požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života.

 

MODLITBA DŇA 

Všemohúci Bože, z anjelovho zvestovania vieme, že tvoj Syn Ježiš Kristus sa stal človekom; * prosíme ťa, na orodovanie preblahoslavenej Panny Mánie vlej nám do duše svoju milosť,aby nás jeho umučenie a kríž priviedli k slávnemu vzkrieseniu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, vytrvalá modlitba je prejavom dôvery a lá­sky a prináša nám duchovné dary. V tejto spoločnej modlit­be prosme Pána, aby nám modlitba posvätného ruženca bola duchovnou silou a svetu záchranou.

(Volajme: Pozri na matku svojho Syna a vyslyš naše prosby.)

·        Otče, daj, aby všetci biskupi a kňazi rozjímaním o tajomstvách spásy v modlitbe ruženca nachádzali silu plniť svoje poslanie.

·        Povzbuď všetkých veriacich, aby sa radi a často modlili ruženec.

·        Pre modlitbu posvätného ruženca zachráň svet od nešťastia a udeľ ľudskej spoločnosti pokoj i svornosť.

·        Daj, aby chorí a trpiaci našli silu i svetlo v pravidelnej a vytrvalej modlitbe.

·        Posilňuj všetkých, ktorí tvoria ružencové bratstvo nášho (farského) spoločenstva, aby boli horliví v modlitbe a konaní skutkov lásky.

·        Daruj našim zomrelým (M.) večný odpočinok, aby sa v nebi radovali s Kráľovnou posvätného ruženca.

Bože, vyslyš naše prosby a daj, aby sme na príhovor Kráľovnej posvätného ruženca čoraz lepšie chápali tajomstvá nášho vykúpenia. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, prijmi tieto dary, s ktorými ti obetujeme aj seba samých, * a daj, aby sme úprimne prežívali tajomstvá tvojho Syna,a tak dosiahli slávu, ktorú si nám prisľúbil. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné ohlasovať, Otče, tvoju slávu, ktorá žiari zo všetkých tvojich svätých, a zvelebovať tvoju lásku k nám najmä pri spomienke na preblahoslavenú Pannu Máriu slovami jej chválospevu.

Lebo na celom tvorstve si prejavil svoju obdi­vuhodnú moc a všetky pokolenia si zahrnul svojou milosrdnou láskou, keď si zhliadol na svoju skrom­nú služobnicu a skrze ňu si nám dal Spasiteľa sveta, Ježiša Krista, tvojho Syna a nášho Pána.

Skrze neho klaňajú sa ti zástupy anjeiov a večne sa radujú v tvojej prítomnosti. Prosíme ťa, pripoj k nim aj naše hlasy, keď spoločne voláme na tvoju slávu:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Počneš a porodíš Syna a dáš mu meno Ježiš.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, touto sviatostnou obetou zvestujeme smrť a zmŕtvychvstanie tvojho Syna; * prosíme ťa, pomôž nám znášať utrpenia v spojení s Kristom,aby sme mali účasť aj na jeho večnej sláve. Skrze Krista, nášho Pána.