15. októbra

SV. TERÉZIE Z AVILY, PANNY A UČITEĽKY CIRKVI

spomienka


Narodila sa v Avile v Španielsku roku 1515. Vstúpila do karmelitánskej rehole, kde veľmi pokročila na ceste dokonalosti a mala mystické zjavenia. Podujala sa zreformovať svoju rehoľu, začo zniesla veľa príkoria, ale nezlomným duchom dokázala všetko prekonať. Napísala aj knihy preplnené hlbokou náukou a potvrdené vlastnou skúsenosťou. Zomrela v Albe roku 1582. Pavol VI. ju 27. septembra 1970 vyhlásil za učiteľku Cirkvi.

 

Ako jeleň dychtí za vodou z prameňa, tak moja duša, Bože, túži za tebou. Po Bohu žízni moja duša, po Bohu živom.

 

MODLITBA DŇA 

Všemohúci Bože, svätú Teréziu si osvietil Duchom Svätým, aby bola v Cirkvi učiteľkou kresťanskej dokonalosti; * vrúcne ťa prosíme,daj nám neprestajne čerpať z jej duchovnej náuky a túžiť po pravej svätosti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, všetci síne povolaní k dokonalosti kres­ťanského života. Prosme Boha Otca, žriedlo svätosti, aby nás pre zásluhy a na príhovor svätej Terézie Avilskej viedol ces­tou kresťanského života.

(Volajme: Otče, prameň všetkej svätosti, vyslyš nás.)

·        Otče, prosíme ťa za Cirkev, ktorá je svätá svojím učením a sviatosťami viery, aby sa jej svätosť prejavovala v živote veriacich a duchovných pastierov.

·        Prosíme ťa za predstaviteľov národov, aby vynikali prirodzenými čnosťami a šľachetným životom.

·        Prosíme ťa za tých, ktorí dvíhajú ľudí z duchovnej i hmotnej biedy, opatrujú chorých, pomáhajú sirotám a utláčaným, aby v sile Ducha Svätého dosiahli hrdinský stupeň lásky.

·        Prosíme ťa za pracovníkov kultúry a učiteľov, aby podporovaní celou spoločnosťou nešetrili obetavosťou pri výchove detí a mládeže.

·        Otče, prosíme ťa za seba samých, aby sme boli verní záväzkom krstu, ktorým sme boli včlenení do svätého Božieho ľudu.

Svätý Otče, na príhovor svätej Terézie vyslyš naše prosby a nauč nás stále kráčať cestou, ktorou je Kristus, aby sme žili v posväcujúcej milosti a získali nebeské kráľovstvo. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Pane a Bože náš, * nech sú ti príjemné naše obetné dary,ako ti bol milý obetavý a oddaný život svätej Terézie. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pánovu dobrotu chcem ospevovať naveky, po všetky pokolenia ohlasovať jeho vernosť svojimi ústami.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Otče, rodinu svojich veriacich si posilnil nebeským chlebom; * daj, aby sme podľa príkladu svätej Terézie vedeli ďakovať za tento veľký dara naveky ospevovali tvoje milosrdenstvo. Skrze Krista, nášho Pána.