17. októbra

SV. IGNÁCA ANTIOCHIJSKEHO, BISKUPA A MUČENÍKA

spomienka


Ignác, druhý po Petrovi, spravoval antiochijskú cirkev. Odsúdili ho pred divú zver, dopravili ho do Ríma a tam za cisára Trajána roku 107 získal slávnu mučenícku korunu. Cestou napísal sedem listov rôznym cirkvám. Rozvážne a učene v nich píše o Kristovi, o zriadení Cirkvi a o kresťanskom živote. V Antiochii už v 4. storočí slávili jeho spomienku v tento deň.

 

S Kristom som ukrižovaný. A nežijem už ja, ale žije vo mne Kristus. No kým ešte žijem v tele, žijem vo viere v Syna Božieho, ktorý si ma zamiloval a seba samého obetoval za mňa.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, svedectvom svätých mučeníkov ozdobuješ svoju Cirkev, Kristovo tajomné telo; * daj, aby mučenícka smrť svätého Ignáca, ktorá jeho priviedla do večnej slávy,pre nás bola ustavičným zdrojom sily a odvahy vo vyznávaní viery. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, dnes si spomíname na svätého biskupa Ig­náca Antiochijského, ktorý nasledoval Krista až po muče­nícku smrť. Aj my odovzdajme svoje životy Ježišovi a s dô­verou sa modlime.

·        Pane Ježišu, ochraňuj nášho biskupa M. a daruj mu spoľahlivých spolupracovníkov pri vedení miestnej cirkvi.

·        Posilňuj všetky národy vo viere v teba a v rešpektovaní ľudského stvorenia na Boží obraz.

·        Daj, aby sa kresťania, ktorí umierajú pre vieru, stali Kristovou pšenicou mučeníctvom rozomletou na čistý chlieb dávajúci silu a odvahu celej Cirkvi.

·        Sprevádzaj misionárov na ich cestách, aby s pevnou vierou zdolávali všetky prekážky.

·        Posilňuj nás svojou milosťou, aby sme obetou vlastného života dokázali premáhať zlo.

·        Pripočítaj našich zomrelých (M.) medzi svojich vyvolených a daruj im večný život.

Pane Ježišu, najvyššia a najcennejšia obeta, mučeníci ťa vyznali svojou krvou; pomáhaj nám obetovať svoj život pre teba a vypočuj naše prosby, ktorými k tebe voláme. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Pane a Bože náš, * láskavo prijmi obetu našej oddanosti, ako si prijal svätého Ignáca,keď sa ti obetoval ako Kristova pšenica, mučeníctvom rozomletá na čistý chlieb. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Som Kristovým pšeničným zrnom – hovorí svätý Ignác, nech ma zomelú zuby šeliem, aby som sa stal čistým chlebom.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, * nech nás občerství a posilní sviatostný chlieb, ktorý sme prijali v deň víťaznej smrti svätého Ignáca,aby sme boli kresťanmi nielen podľa mena, ale aj svojím životom. Skrze Krista, nášho Pána.