19. október

Sv. Pavla z Kríža, kňaza,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa v Ovade v Ligúrii roku 1694. Ako mladík pomáhal otcovi pri obchode. V túžbe po dokonalom živote zriekol sa všetkého a začal slúžiť chudobným a chorým a zhromaždil okolo seba spoločníkov. Po kňazskej vysviacke čoraz viac pracoval na spáse duší, zakladal domy, činil sa v apoštolskej práci a umŕtvoval sa tvrdým pokáním. Zomrel v Ríme 18. októbra 1775.

 

ÚVODNÝ SPEV

Rozhodol som sa, že nechcem medzi vami vedieť nič iné okrem Ježiša Krista, a to ukrižovaného.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný Bože, * ty si do srdca svätého kňaza Pavla vložil veľkú lásku ku krížu tvojho Syna; — daj, aby sme na jeho príhovor a podľa jeho príkladu vzali na seba každodenný kríž a nasledovali Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, v deň spomienky na svätého Pavla z Kríža prinášame ti obetné dary; * láskavo na ne zhliadni — a daj, aby sme svojím životom napodobňovali obetu tvojho Syna na kríži, ktorú slávime v tomto tajomstve. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Ohlasujeme Ježiša Krista, Krista — Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, v živote svätého kňaza Pavla si nám obdivuhodne priblížil tajomstvo kríža; * daj, aby sme sa posilnení touto obetou verne pridŕžali tvojho ukrižovaného Syna - a v Cirkvi pracovali na spáse všetkých ľudí. Skrze Krista, nášho Pána.