28. októbra

SV. ŠIMONA A JÚDU, APOŠTOLOV

sviatok


Šimonovo meno je v zozname apoštolov na jedenástom mieste. Nevieme o ňom nič, iba to, že sa narodil v Káne Galilejskej a volali ho „Horlivec“.

Júda, nazývaný aj Tadeáš, je ten apoštol, ktorý sa pri Poslednej večeri pýtal Pána, prečo sa chce zjaviť iba svojim učeníkom, a svetu nie (Jn 14, 22).

 

Pán vo svojej láske vyvolil svätého Šimona a Júdu za apoštolov a dal im večnú slávu.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, pričinením svätých apoštolov priviedol si nás k poznaniu svojho mena; * daj, aby na príhovor svätého Šimona a Júdu stále vzrastal počet veriacicha tvoja Cirkev bola znamením spásy pre všetky národy. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

 Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Efezanom   2,19-22

Bratia, už nie ste cudzinci ani prišelci, ale ste spoluobčania svätých a patríte do Božej rodiny. Ste postavení na základe apoštolov a proro­kov; hlavným uholným kameňom je sám Kristus Ježiš.

V ňom celá stavba pevne pospájaná rastie v svätý chrám v Pánovi, v ňom ste aj vy vbudovaní do Božieho príbytku v Duchu.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Po celej zemi rozlieha sa ich hlas.

Nebesia rozprávajú o sláve Boha * a obloha hlása dielo jeho rúk.

Deň dňu o tom podáva správu * a noc noci to dáva na známosť. – O.

Nie sú to slová, nie je to reč, * ktorá by sa nedala počuť.

Po celej zemi rozlieha sa ich hlas * a ich slová až po končiny sveta. – O.

 

O. – Aleluja.Teba, Bože, chválime, teba, Pane, velebíme. Teba, Pane, oslavuje slávny zbor apoštolov.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša   6,12-19

V tých dňoch Ježiš vyšiel na vrch modliť sa a strávil celú noc v modlitbe s Bohom.

Keď sa rozodnilo, zavolal si učeníkov a vyvolil si z nich Dvanástich, ktorých nazval apoštolmi: Šimona, ktorému dal meno Peter, a jeho brata Ondreja, Jakuba, Jána, Filipa, Bartolomeja, Matúša, Tomáša, Jakuba Alfejovho, Šimona, ktorého volali Horlivec, Júdu Jakubovho a Judáša Iškariotského, ktorý sa stal zradcom.

Zostúpil s nimi dolu a zastal na rovine i veľký zástup jeho učeníkov a veľké množstvo ľudu z celej Judey i z Jeruzalema aj z týrskeho a sidonského pobrežia. Prišli ho počúvať a dať sa uzdraviť zo svojich neduhov. A ozdraveli aj tí, ktorých trápili nečistí duchovia. A každý zo zástupu sa usiloval dotknúť sa ho, lebo vychádzala z neho sila a uzdravovala všetkých.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, na sviatok svätých apoštolov Šimona a du povzbuďme sa vo svojom apoštolskom poslaní šíriť Božie slovo. Volajme spoločne k nebeskému Otcovi.

·        Bože Otče, daruj všetkým členom svojej Cirkvi odvahu pri hlásaní evanjelia a radosť zo spoločenstva s Kristom.

·        Ochraňuj národy, aby žili v mieri, a zabráň vojnovým konfliktom, ktoré ničia ľudské životy a materiálne hodnoty.

·        Na príhovor svätého apoštola Júdu pomáhaj všetkým, ktorí upadajú do beznádeje, aby našli pravý zmysel života.

·        Na orodovanie svätého apoštola Šimona nás posilňuj, aby sme žili horlivým duchovným životom.

·        Otvor brány raja našim zomrelým (M.), aby sa naveky tešili v spoločenstve svätých apoštolov v nebi.

Milosrdný Otče, prisľúbil si nám svoju lásku a pomoc Ducha Svätého, ak budeme zachovávať slová tvojho Syna; prosíme ťa, vypočuj naše modlitby a daj, aby sme evanjelium prijali celým srdcom a podľa neho aj žili. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Večný Bože, pripomíname si nebeskú slávu tvojich svätých apoštolov Šimona a Júdu; * prosíme ťa, prijmi naše dary a modlitby,aby sme dôstojne slávili sväté tajomstvá. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo ty, večný Pastier, neopúšťaš svoj ľud, ale prostredníctvom svojich svätých apoštolov stále ho chrániš. Aj naďalej ho opatruješ pod sta­rostlivým vedením tých, ktorých si ako zástupcov svojho Syna ustanovil za duchovných pastierov.

Preto s anjelmi, archanjelmi a so zástupmi všet­kých svätých spievame chválospev na tvoju slávu a neprestajne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš povedal: Kto ma miluje, zachová moje slovo; a môj Otec ho bude milovať, prídeme k nemu a budeme uňho bývať.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, prijali sme sviatostný pokrm z obety, ktorú sme slávili na počesť mučeníkov Šimona a Júdu; * v Duchu Svätom ťa prosíme,nech nás táto sviatosť a príklad tvojich apoštolov upevní v láske k tebe. Skrze Krista, nášho Pána.