4. novembra

SV. KAROLA BORROMEA, BISKUPA

spomienka


Narodil sa v Arone v Lombardsku roku 1538. Keď získal doktorát obojeho práva, jeho ujec Pius IV. ho vymenoval za kardinála a zvolili ho za milánskeho biskupa. Bol pravým pastierom svojho stáda, viac ráz prešiel celú diecézu, zvolával synody, nariadil veľa vecí pre spásu duší a všetkými prostriedkami podporoval rozvoj kresťanského života. Zomrel 3. novembra 1584.

 

Pán uzavrel s nim zmluvu pokoja, postavil ho na čelo svojho ľudu a dal mu kňazskú hodnosť naveky.

 

MODLITBA DŇA

Pane a Bože náš, * zachovaj vo svojom ľude ducha, ktorým si naplnil svätého biskupa Karola,aby sa tvoja Cirkev stále obnovovala, stávala sa čoraz podobnejšia Kristovi, a tak sprítomňovala svetu tvár tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý Karol Boromejský patrí medzi výz­namné osobnosti novovekých cirkevných dejín. Jeho zásluhy siahajú do mnohých oblastí cirkevného života. Spoločne prosme Pána, aby aj dnes posielal Cirkvi horlivých pastierov.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby Cirkev mala dostatok vzorných duchovných pastierov, ktorí všetky duševné a telesné sily dajú do služieb svojim veriacim, prosme Pána.

·        Aby svetskí predstavitelia používali svoju zákonodarnú moc v súlade s morálnymi zásadami, prosme Pána.

·        Aby pozostalí, ktorí stratili svojich príbuzných pri nehodách a nešťastiach, nestratili nádej na stretnutie s nimi vo večnom domove, prosme Pána.

·        Aby sa v novozaložených farnostiach Cirkvi budovali pevné spoločenstvá veriacich, ktorí si budú navzájom pomáhať a posilňovať sa vo viere, prosme Pána.

·        Aby sme sa aktívne zúčastňovali života> vo svojom (farskom) spoločenstve a tešili sa z účasti na svätej omši, prosme Pána.

Pane Ježišu, ty si pomoc trpiacich a tešiteľ chudobných; vypočuj naše modlitby a daj, aby sme videli vzor kresťanského života vo svätom Karolovi Boromejskom a raz si zaslúžili večnú odmenu v spoločenstve tvojich svätých. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, * prijmi obetné dary, ktoré ti kladieme na oltár v deň spomienky na svätého Karola, bedlivého pastiera a horlivého kňaza;mocou tejto obety pomôž aj nám prinášať v tvojej Cirkvi ovocie pravého kresťanského života. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Dobrý pastier dal svoj život za svoje ovce.

 

PO PRIJÍMANÍ

Prosíme ťa, láskavý Bože, * nech nám spásonosný pokrm, ktorý sme prijali, dá silu ducha,ktorá svätého Karola urobila verným v kňazskej službe a neúnavným v láske k blížnym. Skrze Krista, nášho Pána.