10. novembra

SV. LEVA VEĽKÉHO, PÁPEŽA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa v Toskánsku. Keď bol roku 440 povýšený na Petrovu katedru, bol pravým pastierom a otcom duší. Všemožne sa usiloval o upevnenie neporušenej viery, rázne bránil jednotu Cirkvi a podľa svojich síl odrážal alebo aspoň zmierňoval nájazdy barbarov, a preto si právom zaslúži názov Veľký. Zomrel roku 461.

 

Rozumní sa budú skvieť ako jas oblohy a ti, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky.

 

MODLITBA DŇA

Vševládny Bože, svojej Cirkvi si dal pevný základ na skale, ktorou je Peter, a nikdy nedovolíš, aby ju premohli pekelné mocnosti; * na príhovor svätého pápeža Leva Veľkého posilňuj ju v pravej vierea zachovaj v jednote a pokoji. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý pápež Lev Veľký bol ozdobou rím­skej cirkvi a Božej služby. V deň spomienky na tohto najvý­znamnejšieho pápeža kresťanského staroveku v jednote s celou Cirkvou pozdvihnime v modlitbe svoj hlas k nebes­kému Otcovi.

(Volajme: Bože, darca múdrosti, vyslyš nás.)

·        Bože, zjednocuj svoju Cirkev pod vedením Svätého Otca M., aby rástla vo viere a šírila tvoj pokoj.

·        Otče, ochraňuj národy pred mravnou a hmotnou skazou, aby bol mier vo svete pre všetkých cieľom.

·        Bože, osobitnou milosťou sprevádzaj tých, ktorí sa venujú histórii a píšu cirkevné dejiny, aby úprimne hľadali pravdu a čo najvernejšie hodnotili dejinné udalosti.

·        Otče, buduj v nás úctu voči cirkevným predstaviteľom, aby sme v nich videli tvojich služobníkov.

·        Bože, osvecuj našu myseľ i poznanie, aby sme vedeli rozoznať pravé Kristovo učenie od nepravého.

Láskavý Otče, svätý pápež Lev Veľký sa naplnením svojho poslania zapísal do dejín svätej Cirkvi; na jeho príhovor vypočuj naše prosby a pomáhaj nám, aby sme sa stali rodinou milujúcich bratov a sestier spojených v mene tvojho Syna, Ježiša Krista, ktorý žije a kraľuje na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * pre túto svätú obetu ukazuj svojej Cirkvi správnu cestu, aby sa tvoj ľud duchovne vzmáhal po celej zemi,a osvecuj jeho pastierov, aby ti ich služba bola milá. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, nasýtil si nás sviatostným pokrmom; * spravuj svoju Cirkev pevnou rukou a daruj jej múdrych pastierov,aby ti mohla slúžiť v pravej slobode a zachovávala neporušenú vieru. Skrze Krista, nášho Pána.