12. novembra

SV. JOZAFÁTA, BISKUPA A MUČENÍKA

spomienka


Narodil sa na Ukrajine okolo roku 1580 z pravoslávnych rodičov. Prijal katolícku vieru a vstúpil do rehole svätého Bazila. Keď ho vysvätili za kňaza a potom zvolili za polockého biskupa, mimoriadne sa usiloval o jednotu Cirkvi. Preto sa nepriatelia rozhodli zabiť ho a roku 1623 zomrel ako mučeník.

 

Oslavujeme svätého mučeníka Jozafáta, ktorý sa nebál hrozieb sudcov, pre Krista vydal svoju krv a dostal sa do nebeského kráľovstva.

 

MODLITBA DŇA

Bože, otec všetkých veriacich, daj svojej Cirkvi Ducha lásky, ktorý svätému Jozafátovi dal silu položiť život za svoj ľud; * na jeho príhovor naplň i nás duchom lásky a sily,aby sme sa nebáli obetovať aj život za svojich bratov. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Boh volá všetkých ľudí k jednote vo viere v Kristovej Cirkvi. Prosme Pána, aby na orodovanie svätého Jozafáta v Cirkvi opäť zavládla jednota.

(Volajme: Bože, zjednoť všetkých veriacich.)

·        Bože, zošli všetkým národom svetlo viery a zjednoť ich vo svojej Cirkvi.

·        Daj, nech všetci ľudia spoznajú Krista ako svojho dobrého pastiera, ktorý za nich položil život.

·        Odpusť rozdeleným kresťanom ich viny a priveď ich k plnej jednote v Kristovej Cirkvi.

·        Vyhas v ľudských srdciach rasovú i všetku inú nenávisť a každé násilie.

·        Nauč nás modliť sa za jednotu Cirkvi a svojím životom svedčiť o pravej viere.

Bože Otče, ty zachraňuješ, čo sa stratilo, a dávaš nádej tým, ktorí ju už nemajú; vyslyš naše prosby a pre krv svätého mučeníka Jozafáta zjednoť vo svojej Cirkvi všetkých pokrstených. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, * svojím požehnaním posväť tieto daryposilni nás vo viere, ktorú svätý Jozafát dosvedčil svojou krvou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nech ma nasleduje.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * nech nám táto obetná hostina dá ducha sily a pokoja,aby sme podľa príkladu svätého Jozafáta vedeli ochotne obetovať aj život za česť a jednotu Cirkvi. Skrze Krista, nášho Pána.