15. november

Sv. Alberta Veľkého, biskupa a učiteľa Cirkvi,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa v Nemecku v Lauingene nad Dunajom okolo roku 1206. Študoval v Padove a v Paríži. Vstúpil do rehole dominikánov a bol na mnohých miestach vynikajúcim učiteľom. Keď ho vysvätili za reznianskeho biskupa, vytrvalo sa usiloval upevňovať pokoj medzi národmi a mestami. Napísal veľa vzácnych diel na osoh posvätných i prírodných vied. Zomrel v Kolíne nad Rýnom roku 1280.

 

MODLITBA DŇA

Bože, prameň všetkej múdrosti, svätého biskupa Alberta si vyznačil tým, že ľudskú vedu uviedol do súladu so zjavenou pravdou; dopraj nám kráčať v šľapajach tohto učiteľa, aby nám pokrok vo vede pomáhal lepšie poznávať a vrúcnejšie milovať teba. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Boh je prameň všetkej pravdy. Dnes pri spomienke na svätého Alberta Veľkého prosme Pána o pra­vú múdrosť.

·        Pane, posielaj Cirkvi múdrych učiteľov kresťanskej náuky.

·        Vnukni všetkým ľuďom, aby cez stvorené veci spoznali svojho Stvoriteľa a Pána.

·        Vlož do sŕdc verejných činiteľov úctu k pravde.

·        Osvieť profesorov a učiteľov náboženstva svetlom svojho Ducha, aby poúčali svojich poslucháčov slovom i príkladom.

·        Pouč našich rodičov, že oni sú pre svoje deti prvými učiteľmi a svedkami viery.

Pane, vyslyš naše prosby a na príhovor svätého Alberta pomáhaj nám vzmáhať sa v múdrosti svätých, aby sme čo najlepšie poznali tvojho Syna, ukrižovaného Ježiša Krista, ktorý žije a kraľuje na veky vekov.

 

Spoločná časť

-         biskupov

-         učiteľov Cirkvi