17. novembra

SV. ALŽBETY UHORSKEJ

spomienka


Narodila sa roku 1207 ako dcéra uhorského kráľa Ondreja. Ešte mladučkú ju vydali za durínskeho grófa Ľudovíta IV. a porodila mu troch synov. Veľa rozjímala o nebeských veciach a po smrti manžela sa rozhodla žiť v chudobe. Dala postaviť nemocnicu, v ktorej sama slúžila chorým. Zomrela v Marburgu roku 1231.

 

Pán Ježiš hovorí: Poďte, požehnaní môjho Otca; bol som chorý a navštívili ste ma. Veru, hovorím vám, čo ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.

 

MODLITBA DŇA

Bože, otec chudobných, svätej Alžbete si udelil milosť, že v chudobných videla a uctievala samého Krista; * na jej orodovanie dopraj aj nám,aby sme s neúnavnou láskou pomáhali chudobným a trpiacim. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Božia dobrota a krása jeho lásky vyžaruje zo svätých. V tejto spoločnej modlitbe prosme Pána, aby na orodovanie svätej Alžbety čoraz lepšie žiarila táto dobrota a krása lásky vo všetkých kresťanoch.

(Volajme: Ježišu, naša sila, vyslyš naše prosby.)

·        Pane Ježišu, daj, aby deti Cirkvi povolané k nasledovaniu Kristovej lásky nikdy nezatvárali svoje srdcia pred potrebami bratov.

·        Daj, aby zákonodarcovia pamätali na viacdetné, chudobné i neúplné rodiny a zabezpečili im právnu starostlivosť i materiálnu pomoc.

·        Daj, aby chorí a opustení mali v sebe lásku, ktorá všetko znesie a všetko pretrpí a utrpenie premení na kajúci skutok.

·        Žehnaj všetky charitatívne diela, ktoré zmierňujú telesnú i duchovnú biedu.

·        Chráň matky našej vlasti od hriešnych zámerov zničiť nenarodené deti.

·        Vnukni synom a dcéram našej farnosti, aby s láskou a trpezlivo opatrovali svojich starých a nevládnych rodičov.

Dobrotivý Bože, vyslyš naše prosby a daj, aby sme v chudobných a trpiacich milovali teba samého. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, v oltárnej obete oslavujeme dielo nesmiernej lásky tvojho Syna; * prijmi naše obetné darya daj, aby nás príklady tvojich svätých upevnili v láske k tebe a k blížnemu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Nik nemiluje väčšmi ako ten, kto položí život za svojich priateľov.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Bože, posilnení sviatostným pokrmom vrúcne ťa prosíme, * pomáhaj nám nasledovať príklad svätej Alžbety,ktorá ti slúžila s neúnavnou oddanosťou a tvojmu ľudu sa venovala s veľkou láskou. Skrze Krista, nášho Pána.