18. november

Výročie posviacky bazilík sv. Petra a sv. Pavla, apoštolov,

ľubovoľná spomienka

 

Už v 12. storočí sa vo vatikánskej bazilike svätého Petra a v bazilike svätého Pavla na Ostijskej ceste slávili výročia ich posviacky, ktoré vykonali v 4. storočí pápeži Silvester a Siricius. Neskôr sa táto spomienka rozšírila na celý rímsky obrad. Tak ako sa na výročie posviacky baziliky Santa Maria Maggiore (5. augusta) slávi materstvo panenskej Bohorodičky, tak v tento deň uctievame dve kniežatá Kristových apoštolov.

 

Urobíš ich kniežatami nad celou zemou. Na tvoje meno budú pamätať vo všetkých pokoleniach. Preto ťa národy budú velebiť vždy a naveky.

 

MODLITBA DŇA

Nekonečný a večný Bože, * neprestajne poskytuj svojej Cirkvi ochranu svätých apoštolov Petra a Pavla, ktorí jej prví ohlasovali evanjelium; — daj, aby na ich príhovor rástla v tvojej milosti až do konca vekov. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna,...

 

Čítanie zo Skutkov apoštolov    28,11-16.30-31

Po troch mesiacoch sme vyplávali na alexandrijskej lodi, čo zimova­la na ostrove a mala v znaku Blížence. Prišli sme do Syrakúz a zostali sme tam tri dni. Potom sme stade odrazili a dostali sme sa do Régia. Na druhý deň začal viať južný vietor a za dva dni sme došli do Puteol. Tam sme našli bratov, ktorí nás prosili, aby sme u nich zostali sedem dní. A tak sme prišli do Ríma.

Dopočuli sa o nás tamojší bratia a prišli nám naproti až po Appiovo Fórum a k Trom Tabernám. Keď ich Pavol zazrel, vzdával Bohu vďaky a nadobudol úfnosť.

Keď sme prišli do Ríma, dovolili Pavlovi bývať oddelene len s voja­kom, čo ho strážil.

Pavol potom zostal celé dva roky vo svojom najatom byte a prijímal všetkých, čo k nemu prichádzali. Ohlasoval Božie kráľovstvo a učil o Pánu Ježišovi Kristovi so všetkou odvahou a bez prekážky.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Pred očami pohanov vyjavil Pán svoju spásu.   

Spievajte Pánovi pieseň novú, * lebo vykonal veci zázračné.

Víťazstvo je dielom jeho pravice * a jeho svätého ramena.  – O.

Pán oznámil svoju spásu, * pred očami pohanov vyjavil svoju spravodlivosť.

Rozpamätal sa na svoju dobrotu * a na svoju vernosť voči Izraelovmu domu.  – O.

Uzreli všetky končiny zeme * spásu nášho Boha.

Na chválu Božiu jasaj, celá zem; * plesajte, radujte sa a hrajte.  – O.

Hrajte Pánovi na citare, * na citare a na harfe zunivej.

Za hlaholu trúb a poľníc * jasajte pred tvárou Kráľa a Pána.  – O.

 

O. – Aleluja. — Teba, Bože, chválime, teba, Pane, velebíme. Teba, Pane, oslavuje slávny zbor apoštolov.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Matúša    14, 22-33

Len čo Ježiš nasýtil zástupy, rozkázal učeníkom, aby nastúpili na loďku a išli pred ním na druhý breh, kým on rozpustí zástupy. Keď rozpustil zástupy, vystúpil sám na vrch modliť sa. Zvečerilo sa a on tam bol sám.

Loďka bola už mnoho štádií od zeme a zmietali ňou vlny, lebo vietor dul proti nim.

Nad ránom sa, kráčajúc po mori, blížil k nim Ježiš.

Keď ho učeníci videli kráčať po mori, vzrušení vraveli: „Mátoha!" A od strachu vykríkli.

Ale Ježiš sa im hneď prihovoril: „Vzchopte sa! To som ja, nebojte sa!"

Peter mu povedal: „Pane, ak si to ty, rozkáž, aby som prišiel k tebe po vode."

On povedal: „Poď!"

Peter vystúpil z loďky, vykročil po vode a šiel k Ježišovi. Ale keď videl silný vietor, naľakal sa. Začal sa topiť a vykríkol: „Pane, zachráň ma!"

Ježiš hneď vystrel ruku, zachytil ho a povedal mu: „Maloverný, prečo si pochyboval?" A keď vstúpili do loďky, vietor utíchol. Tí, čo boli na loďke, klaňali sa mu a vraveli: „Naozaj si Boží Syn!"

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, medzi chrámami svätej Cirkvi majú oso­bitné miesto pápežské baziliky svätého Petra a svätého Pavla v Ríme. Modlime sa, aby aj v tomto chráme (na tomto mieste) Ježiš vstúpil do našich sŕdc a zostal tam navždy prítomný.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby sa všetci biskupi a kňazi usilovali sprítomňovať Kristovu obetu dôstojným liturgickým slávením, prosme Pána.

·        Aby sa národy usilovali o vzájomné porozumenie a pochopenie Božieho zákona, prosme Pána.

·        Aby tí, ktorí pracujú ďaleko od domova, mysleli na svoje rodiny a nezabúdali na manželskú vernosť, prosme Pána.

·        Aby sme v sebe nerúcali chrám svojej dôstojnosti, čistoty a mravnosti, prosme Pána.

·        Aby naši zomrelí (M.) víťazne prešli bránou večného chrámu a stretli sa s nekonečnou Božou dobrotou, prosme Pána.

Pane Ježišu, prosíme ťa, vypočuj naše modlitby a veď nás stále bližšie k sebe, aby sme boli živými kameňmi tvojej Cirkvi. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Pane a Bože náš, * prinášame ti dary svojej oddanosti a vrúcne ťa prosíme, - aby sme neporušenú zachovali náuku, ktorú nám odovzdali svätí apoštoli Peter a Pavol. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo ty, večný Pastier, neopúšťaš svoj ľud, ale prostredníctvom svojich svätých apoštolov stále ho chrániš. Aj naďalej ho opatruješ pod sta­rostlivým vedením tých, ktorých si ako zástupcov svojho Syna ustanovil za duchovných pastierov.

Preto s anjelmi, archanjelmi a so zástupmi všet­kých svätých spievame chválospev na tvoju slávu a neprestajne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE   

Pane, ty máš slová večného života; a my sme uverili a poznali, že ty si Kristus, Syn Boží.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, * prosíme ťa, aby tvoj ľud, nasýtený nebeským chlebom, - s radosťou prežíval spomienku na svätých apoštolov Petra a Pavla, ktorých si mu dal za pastierov a ochrancov. Skrze Krista, nášho Pána.