21. novembra

OBETOVANIE PANNY MÁRIE

spomienka


V tento deň posviacky kostola Svätej Márie Novej (543), postaveného neďaleko jeruzalemského chrámu, slávime vedno s východnými kresťanmi „zasvätenie“, ktorým sa sama Mária od detstva zasvätila Bohu pod vplyvom Ducha Svätého, ktorého milosťou ju naplnilo jej nepoškvrnené počatie.

 

Blahoslavená si, Panna Mária, lebo si nosila Stvoriteľa sveta; porodila si toho, čo ťa stvoril, a naveky ostávaš pannou.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, dnes si s úctou spominame na najsvätejšiu Pannu, ktorú si zahrnul darmi svojej milosti; * na jej orodovanie udeľ aj nám z bohatstva svojej dobroty,aby sme ti cez celý život slúžili s oddaným srdcom. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, keď sa dnes celá Cirkev raduje zo vzneše­nej oslavy Božej Matky Márie, aj my sa s úprimnou radosťou modlime k všemohúcemu Bohu Otcovi,

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Za putujúcu Cirkev: aby s vierou očakávala stretnutie s oslávenou Pannou Máriou v nebi, prosme Pána.

·        Za tých, ktorí sa starajú o zdravie ľudí: aby s láskou a úctou ošetrovali ľudské telo, ktoré je tiež určené na vzkriesenie a oslávenie, prosme Pána.

·        Za všetkých pracujúcich: aby poctivo zveľaďovali pozemskú vlasť a nezabúdali ani na nebeskú, prosme Pána.

·        Za nás všetkých: aby nás nádej na slávne vzkriesenie udržovala v horlivom kresťanskom živote, prosme Pána.

Dobrotivý Bože, ty si pred vekmi vyvolil nepoškvrnenú Pannu za premožiteľku nepriateľa našej spásy; pomôž nám, aby sme pod jej ochranou vždy zvíťazili nad hriechom a vytrvali v milosti až do konca. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Otče, nech nám vždy pomáha tvoj láskavý Syn, ktorý pri svojom narodení neporušil panenstvo svojej matky, ale ho posvätil; * daj, prosíme, aby posvätil aj nás, aby nás uchránil od hriechov a urobil ti príjemnou túto našu obetu. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Blahoslavená si, Panna Mária, lebo si v živote nosila Syna večného Otca.

 

PO PRIJÍMANÍ

Najsvätejší Bože, pri spomienke na obetovanie Panny Márie s úprimnou radosťou sme prijali sviatostný pokrm; * prosíme ťa,daj, aby sme nasledovali jej žiarivý príklad a horlivo spolupracovali na diele nášho vykúpenia. Skrze Krista, nášho Pána.