22. novembra

SV. CECÍLIE, PANNY A MUČENICE

spomienka


V 5. storočí v Ríme postavili baziliku zasvätenú svätej Cecílii, ktorej úcta sa široko-ďaleko rozniesla vďaka spisu o jej umučení. V ňom sa vyzdvihuje ako najdokonalejší príklad kresťanskej ženy, ktorá si z lásky ku Kristovi vyvolila panenstvo a podstúpila mučeníctvo.

 

Oslavujeme svätú mučenicu Cecíliu, ktorá sa nebála hrozieb sudcov, pre Krista vydala svoju krv a dostala sa do nebeského kráľovstva.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, milostivo prijmi naše modlitby * a na príhovor svätej Cecílie, panny a mučenice, udeľ nám milosť,aby sme ťa s radostnou oddanosťou mohli chváliť celým svojím životom. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätá Cecília je uctievaná ako statočná mučenica pre vieru. Oddávna ju uctievame ako patrónku cirkevného spevu a hudby. Vyprosujme si dar vyznávať vie­ru a chváliť Boha.

(Volajme: Pôvodca sily a krásy, vyslyš naše prosby.)

·        Pane Ježišu, daj, aby sa v Cirkvi vo všetkých dobách podporovalo duchovné umenie.

·        Vzbudzuj v kňazoch i vo veriacich zmysel pre krásu liturgického spevu.

·        Daruj svetu pokoj a mier, aby najkrajšou piesňou ľudstva bola chvála Stvoriteľa.

·        Daj, aby mladí ľudia, povolaní ku kráse života, mali múdru a láskavú starostlivosť dospelých a nepodľahli vplyvu zla i nemorálnosti.

·        Odmeň večnou slávou tých bratov a sestry, ktorým sa podarilo priviesť nepokrstených ľudí ku kresťanskej viere.

·        Dopraj našim zomrelým (M.) spievať vo večnosti Bohu chvály.

Pane Ježišu, zosielaš nám dar umenia, aby sme dokázali oslavovať Božiu velebnosť; vyslyš naše prosby a daj, aby náš život na zemi bol neprestajnou Božou chválou. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, pri oslave svätej panny a mučenice Cecílie prinášame ti obetné dary * a prosíme, aby ti boli milé,ako sa ti páčila jej odvaha, s ktorou za teba obetovala svoj život. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nech ma nasleduje.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * v zástupe svätíc si ozdobil svätú Cecíliu korunou panenstva i korunou mučeníctva;daj, aby sme pôsobením prijatej sviatosti statočne premáhali všetko zlo a dosiahli nebeskú slávu. Skrze Krista, nášho Pána.