23. november

Sv. Klementa I. pápeža a mučeníka,

ľubovoľná spomienka

 

Klement spravoval rímsku cirkev ako tretí po Petrovi ku koncu 1. storočia. Napísal slávny list Korinťanom, aby upevnil pokoj a svornosť medzi nimi.

 

MODLITBA DŇA

Bože, obdivuhodná sila všetkých svätých, naplň nás radosťou pri spomienke na svätého Klementa, Kristovho kňaza a mučeníka; veď on nielen slávil tajomstvo viery, ale vydal o ňom aj svedectvo svojou krvou, a evanjelium, ktoré hlásal slovom, potvrdzoval skutkami. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, pri spomienke na svätého pápeža Klemen­ta modlime sa k Pánu Ježišovi Kristovi, ktorý poveril apošto­la Petra, aby posilňoval bratov vo viere, a vrúcne ho prosme.

·        Pane Ježišu, v úsilí o jednotu Cirkvi žehnaj a napĺňaj múdrosťou Ducha Svätého nášho Svätého Otca M., všetkých biskupov, kňazov a diakonov.

·        Pane Ježišu, veď predstaviteľov štátov v ich zodpovednom poslaní a daj, nech medzi ľudom šíria vzájomnú úctu a porozumenie.

·        Pane Ježišu, ujmi sa tých, ktorí sú rozhádaní a ukáž im cestu k zmiereniu.

·        Pane Ježišu, povzbudzuj všetkých, ktorí sa ti osobitne zasvätili, aby modlitbami a obetami svojho života podporovali obnovu Cirkvi.

·        Pane Ježišu, daj, aby sme vždy hľadali to, čo je milé a prijemné Bohu a čo zodpovedá jeho svätej vôli a pomôž nám, aby sme v súlade s tým aj žili.

Pane Ježišu, svätý pápež Klement vydal o tebe svedectvo aj svojou krvou a evanjelium, ktoré hlásal slovom, potvrdzoval skutkami; vyslyš naše prosby a zachovaj v nás trvalú vernosť Cirkvi a jej hlave, lebo ty si jej najvyšší a večný Veľkňaz a tebe patrí česť a sláva na veky vekov.

 

Spoločná časť:

-         mučeníkov

-         pápežov