24. novembra

SV. ONDREJA DUNG-LAKA A SPOLOČNIKOV, MUČENÍKOV

spomienka


Začiatky kresťanstva v krajinách terajšieho Vietnamu siahajú do roku 1533. No čoskoro v časoch krutých prenasledovaní v 17. storočí a potom s prestávkami aj v 18. a 19. storočí skropila tieto krajiny krv premnohých mučeníkov. Pápež Ján Pavol II. v nedeľu 19. júna 1988 vyhlásil za svätých 117 vietnamských mučeníkov, ktorí po hrozných mučeniach obetovali svoj život za Krista. Je to: 8 španielskych biskupov, ďalej 50 kňazov, z nich 13 Európanov a 37 Vietnamcov, a 59 laikov. Medzi týmito mučeníkmi vyniká matka šiestich detí Agnesa Lé Thi Thánh, potom prvý mučeník Vietnamec dominikán Vincent Liem, umučený roku 1773, a najmä Ondrej Dung-Lac, kňaz a misionár, ktorý spečatil svoju vernosť Kristovi v Hanoji 21. decembra 1839.

 

Nechceme sa chváliť ničím iným iba krížom nášho Pána Ježiša Krista. Lebo slovo kríža je pre nás, čo sme na ceste spásy, Božou mocou.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, prameň a pôvodca každého otcovstva, ty si urobil svätých mučeníkov Ondreja a jeho spoločníkov vernými krížu tvojho Syna až po vyliatie krvi; * daj, nech na ich príhovor šírime tvoju lásku medzi bratmi,aby sme sa mohli volať a byť tvojimi synmi. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Cirkev vo svete neraz musela horlivo zá­pasiť o zakorenenie slova evanjelia. Príklad života svätého Ondreja a ďalších sto šestnástich vietnamských mučeníkov, ktorí položili život za vieru, nám ukazuje konečné Kristovo víťazstvo. Modlime sa za upevnenie vlastnej viery.

·        Pane, pomáhaj kresťanom prenasledovaným za vieru, aby sa nebáli utrpenia ani tých, ktorí zabíjajú telo, ale radovali sa z účasti na obete nepoškvrneného Baránka.

·        Zmierňuj sociálne nerovnosti medzi krajinami a daj, aby bohatšie oblasti pomáhali chudobnejším.

·        Pretvor mysle diktátorov, aby mali porozumenie pre náboženské otázky a dovolili veriacim vyznávať svoju vieru.

·        Urob z nás svojich priateľov, aby naši blížni spoznali, že naše svedectvo o tebe je pravdivé.

·        Otvor našim zomrelým (M.) nebeskú bránu, aby mohli vstúpiť do večného raja.

Pane Ježišu, tvoja Cirkev stále rastie a víťazí aj napriek mnohým úskaliam a prekážkam; na príhovor svätých vietnamských mučeníkov vypočuj naše prosby a rozmnožuj v nás nádej na stretnutie s tebou v nebi. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Nebeský Otče, prijmi obetné dary, ktoré ti prinášame pri spomienke umučenia svätých vietnamských mučeníkov; * daj, aby sme ti uprostred protivenstiev nášho života zostali vždy vernía aby sme sa sami stali tebe milou obetou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Blahoslavení prenasledovaní pre spravodlivosť, lebo ich je nebeské kráľovstvo.

 

PO PRIJÍMANÍ

Bože náš, pri svätej omši si nás posilnil pokrmom jedného chleba; * pri spomienke na svätých vietnamských mučeníkov pokorne ťa prosíme,aby sme zostali jednomyseľní v tvojej láske a dosiahli večnú odmenu trpezlivosti. Skrze Krista, nášho Pána.