25. november

Sv. Kataríny Alexandrijskej, panny a mučenice,

ľubovoľná spomienka

 

Presné historické správy o svätej Kataríne chýbajú. Je isté iba to, že už veľmi skoro ju uctievali vo východnej Cirkvi a od čias križiackych výprav sa uctievala aj na Západe. Patrí medzi 14 pomocníkov v núdzi a je patrónkou študentiek, filozofov, kazateľov a mlynárov. Toto všetko sa zakladá na legende o jej mučeníctve. Za prenasledovania kresťanov za Maxencia mala Katarína robiť cisárovi výčitky pre jeho krutosť. Cisár si povolal 50 filozofov, aby ju presvedčili, ale ani jeden z nich jej nič nedokázal. Katarínu lámali v kolese, a keď sa koleso roztrhlo, sťali jej hlavu. Jej telo má byť uložené v katarínskom kláštore na Sinaji. Vo všeobecnom kalendári táto spomienka vypadá, ale vzhľadom na rozšírenosť jej úcty u nás, podobne ako napr. v Nemecku, Svätá Stolica ju schválila pre náš regionálny kalendár.

 

MODLITBA DŇA

Bože, prameň múdrosti a sily, svojim verným zjavuješ moc svojho milosrdenstva; na príhovor svätej Kataríny nám pomáhaj obstáť v skúškach života a v každej núdzi nám daj pocítiť tvoju láskavú pomoc. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Ježiš osobitne chválil panenstvo pre Božie kráľovstvo. Dnes si spomíname na svätú pannu Katarínu. Vrúcne sa modlime, aby Pán na jej orodovanie vyslyšal naše prosby.

·        Pane Ježišu, Cirkev je tvojou svätou a nepoškvrnenou nevestou; daj, aby si všetci kresťania zachovali čistú a neporušenú vieru.

·        Pane Ježišu, žehnaj všetkých, ktorí sa ti zasvätili podľa evanjeliových rád, a pripočítaj ich medzi múdre panny.

·        Pane Ježišu, pouč všetkých, ktorí vedú národy, o kráse a vznešenosti čistého a mravného života.

·        Pane Ježišu, stoj pri všetkých, ktorí musia zápasiť o svoju čistotu.

·        Pre mučenícku krv svätej panny Kataríny daruj nám neohrozenosť vo viere.

Pane Ježišu, vyslyš naše prosby a daj, aby sme ti na orodovanie tvojej matky Márie, kráľovnej panien, slúžili s čistým srdcom a spolu so svätými pannami bedlivo ťa očakávali. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

Spoločná časť sv. panny a mučenice