3. decembra

SV. FRANTIŠKA XAVERSKÉHO, KŇAZA

spomienka


Narodil sa roku 1506 v Španielsku. Keď študoval v Paríži, zoznámil sa so sv. Ignácom. Roku 1537 bol v Ríme vysvätený za kňaza a venoval sa charitatívnej činnosti. Roku 1541 odchádza na Východ. Desať rokov neúnavne hlásal evanjelium v Indii a Japonsku a mnohých priviedol k viere. Zomrel roku 1552 na čínskom ostrove San-čao pri Kantone.

 

Oslavujeme svätého Františka a všetkých Božích priateľov, ktorí sa preslávili hlásaním Božej pravdy.

 

MODLITBA DŇA

Bože, spása všetkých ľudí, misionárskou činnosťou svätého Františka Xaverského získal si mnohé národy pre svoju Cirkev; * vrúcne ťa prosíme, naplň srdcia veriacich horlivosťou za šírenie viery,aby tvoja Cirkev po celom svete rástla počtom a svätosťou. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, modlime sa k Bohu, ktorý dáva Cirkvi svät­cov, ktorí neúnavne pracujú a pokračujú v diele apoštolov.

(Volajme: Bože, vyslyš naše prosby.)

·        Prosme za pápeža, biskupov, kňazov a diakonov, aby svoje úsilie a životný elán venovali službe nesmrteľným dušiam.

·        Prosme za tých, ktorí zložili rehoľné sľuby, aby silou vôle a svojho zasvätenia dokázali ochotne slúžiť svojim blížnym.

·        Prosme za národy, ktorým svätý František hlásal evanjelium, aby povzbudení jeho príkladom vytrvali v pravej viere.

·        Prosme za misionárske povolania, aby na príhovor svätého Františka Xaverského bolo čím viac odvážnych hlásateľov Božieho slova.

·        Prosme za rodičov našej farnosti, aby svoje deti vychovávali v pravej viere, ako to sľúbili pri ich krste.

Bože, ty si povedal apoštolom, aby išli do celého sveta a hlásali evanjelium všetkému stvoreniu; prijmi naše prosby a daj nám radosť z viery, statočnosť v jej vyznávaní a horlivosť v jej šírení. Skrze Krista, nášho Pána.

V Banskobystrickej diecéze:

·        Prosme za našu diecézu, aby na príhovor svätého Františka Xaverského mala vždy dostatok horlivých veriacich, kňazov a rehoľníkov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Bože, Pán všetkých národov, * prijmi naše obetné dary v deň spomienky na svätého Františka, ktorý sa z túžby po spáse ľudí odobral do ďalekých krajín ohlasovať Kristovu blahozvesť;daj, aby sme aj my boli pravými svedkami evanjelia a s našimi bratmi a sestrami vo viere uberali sa k tebe. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán hovorí: Ja sám budem pásť svoje ovce, ja im dám odpočinok.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, * nech táto sviatosť zapáli v nás oheň lásky, akým za spásu duší horel svätý František,aby sme žili zodpovedne svojmu kresťanskému povolaniu a spolu s ním dosiahli odmenu prisľúbenú svedomitým robotníkom v tvojej vinici. Skrze Krista, nášho Pána.