8. decembra

NEPOŠKVRNENÉ POČATIE PANNY MARIE

 

Radosťou oplývam v Pánovi a duša mi plesá v Bohu, lebo ma obliekol do rúcha spásy a priodial ma plášťom svätosti ako nevestu ozdobenú šperkami.

 

MODLITBA DŇA

Svätý Bože, nepoškvrneným po­čatím Panny Márie pripravil si dôstojný príbytok svojmu Synovi a pre budúce zásluhy jeho smrti uchránil si ju od každého hriechu; prosíme ťa, daj, aby sme na jej orodovanie aj my prišli k tebe s čistým srdcom. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna,...

 

Čítanie z Knihy Genezis    3,9-15.20

Keď človek jedol zo stromu, zavolal ho Pán, Boh, a povedal mu:

„Kde si?“

On odpovedal: „Počul som tvoj hlas v záhrade, naľakal som sa, pre­tože som nahý, a skryl som Sa.“

Opýtal sa ho: „Kto ťa upozornil, že si nahý, ak si nejedol zo stromu, z ktorého som ti jesť zakázal?“

Človek odpovedal: „Žena, ktorú si mi dal za spoločníčku, dala mi zo stromu a jedol som.“

Pán, Boh, povedal žene: „Čo si to urobila?“

Žena odpovedala: „Had ma naviedol a jedla som.“

Tu povedal Pán, Boh, hadovi:

„Pretože si to urobil, prekliaty budeš medzi všetkými krotkými a divými zvieratami. Po bruchu sa budeš plaziť a prach hltať po všetky dni svojho života. Nepriateľstvo ustanovujem medzi tebou a ženou, medzi tvojím potomstvom a jej potomstvom; ono ti rozšliape hlavu a ty mu zraníš pätu.“

A nazval človek svoju ženu Eva, pretože bola matkou všetkých žijú­cich.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Spievajte Pánovi pieseň novú, lebo vykonal veci zázračné.

 

Spievajte Pánovi pieseň novú, * lebo vykonal veci zázračné:

Víťazstvo je dielom jeho pravice * a jeho svätého ramená. – O.

Pán oznámil svoju spásu, * pred očami pohanov vyjavil svoju spravodlivosť.

Rozpamätal sa na svoju dobrotu * a na svoju vernosť voči Izraelovmu domu. – O.

Uzreli všetky končiny zeme * spásu nášho Boha.

Na chválu Božiu jasaj, celá zem; * plesajte, radujte sa a hrajte. – O.

 

 

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Efezanom    1,3-6.11-12

Nech je zvelebený Boh a Otec nášho Pána Ježiša Krista, ktorý nás v Kristovi požehnal všetkým nebeským duchovným požehnaním.

Veď v ňom si nás ešte pred stvorením sveta vyvolil, aby sme boli pred jeho tvárou svätí a nepoškvrnení v láske; on nás podľa dobrotivého rozhodnutia svojej vôle predurčil, aby sme sa skrze Ježiša Krista

stali jeho adoptovanými synmi na chválu a slávu jeho milosti, ktorou nás obdaroval v milovanom Synovi.

Veď v ňom sme sa stali dedičmi predurčenými podľa rozhodnutia toho, ktorý všetko koná podľa rady svojej vôle, aby sme boli na chválu jeho slávy my, čo sme už prv dúfali v Krista.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Aleluja.Zdravas‘, Mária, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná si medzi ženami.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša    1,26-38

Boh poslal anjela Gabriela do galilejského mesta, ktoré sa volá Nazaret, k panne zasnúbenej mužovi z rodu Dávidovho, menom Joze­fovi. A meno panny bolo Mária.

Anjel prišiel k nej a povedal: „Zdravas‘, milosti plná, Pán s tebou.“ Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav.

Anjel jej povedal: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Pán Boh mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude kon­ca. Mária povedala anjelovi: „Ako sa to stane, veď ja muža ne­poznám?“

Anjel jej odpovedal: „Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn.

Aj Alžbeta, tvoja príbuzná, počala syna v starobe. Už je v šiestom mesiaci. A hovorili o nej, že je neplodná! Lebo Bohu nič nie je nemožne.“

Mária povedala: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“

Anjel potom od nej odišiel.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, v nepoškvrnenej Panne a Matke, uchránenej od dedičného hriechu, nám Boh dáva obraz nového ľudstva, ktoré má účasť na Kristovom víťazstve. V dôvere, že sa za nás prihovára Panna Mária, prosme nebeského Otca.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby Cirkev, ktorá dosahuje v Panne Márii dokonalú svätosť, nasledovala Pannu a Matku ako svätá a nepoškvrnená nevesta, ktorá ide v ústrety prichádzajúcemu Kristovi, prosme Pána.

·        Aby ľudstvo našlo v nepoškvrnenej Panne Márii Matku a Kráľovnú a skrze ňu získalo pokoj a spásu, prosme Pána.

·        Aby sa hriešnici utiekali k Nepoškvrnenej a očistili sa vo sviatosti zmierenia od všetkých hriechov, prosme Pána.

·        Aby si ľudia vážili nový život počatý v lone matky a chránili ho ako živú ľudskú bytosť, prosme Pána.

·        Aby nám Eucharistia, ktorú slávime, bola žriedlom čistoty a svätosti a aby nás obnovila na tele i na duši, prosme Pána.

Dobrotivý Bože, vypočuj naše prosby a daj, aby sme pod ochranou Nepoškvrnenej víťazili nad nepriateľom našej spásy a vytrvali v Božej milosti až do konca. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, lás­kavo prijmi naše obetné dary v deň slávnosti Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorú si svojou milosťou uchránil od každého hriechu; pro­síme ťa, osloboď nás na jej orodovanie od všetkých previnení a zachovaj nás vo svojej milosti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Ty si uchránil preblahoslavenú Pannu Máriu od poškvrny dedičného hriechu a naplnil si ju svo­jou milosťou, aby bola dôstojnou matkou tvojho Syna a počiatkom i obrazom Cirkvi, jeho krásnej nevesty bez vrásky a poškvrny.

Lebo z nepoškvrnenej Panny mal sa narodiť Kristus, nevinný Baránok, ktorý sníma naše viny; ty si ju vyvolil, aby tvojmu ľudu vyprosovala mi­losti a bola mu príkladom svätosti.

Preto ťa spolu s anjelmi chválime a radostne vyznávame:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Preslávne veci hovoria sa o tebe, Mária, lebo z teba vyšlo Slnko spravodli­vosti, Kristus, náš Boh.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, nech sviatosť, ktorú sme prijali, zahojí v nás rany po prvotnom hriechu, pred ktorým si výnimočným spôsobom uchránil Pannu Máriu, keď bola bez poškvrny po­čatá. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.