13. decembra

SV. LUCIE, PANNY A MUČENICE

spomienka


Zomrela v Syrakúzach pravdepodobne za Diokleciánovho prenasledovania. Jej úcta sa už v staroveku rozšírila skoro po celej Cirkvi a jej meno vložili aj do Rímskeho kánonu.

 

Oslavujeme svätú mučenicu Luciu, ktorá sa nebála hrozieb sudcov, pre Krista vydala svoju krv a dostala sa do nebeského kráľovstva.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný Bože, na mocný príhovor svätej panny a mučenice Lucie naplň nás svojím svetlom a radosťou * a daj, aby sme na zemi podľa jej príkladu žili ako deti svetlaa vo večnosti mali s ňou účasť na tvojej sláve. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, v temnotách nášho pozemského života nám Boh dáva jasné vzory svätosti, aby nám boli svetlom na ceste k večnému cieľu. Prosme Pána, aby sme s čistým srdcom kráčali k svetlu, ktorým je Kristus.

·        Pane, žehnaj apoštolskú činnosť nášho pápeža M., podnecuj a sprevádzaj ho na jeho životnej ceste, aby nám bol viditeľným svetlom nádeje.

·        Pane, vzbuď v srdciach predstavených Cirkvi a štátu túžbu zamilovať si poníženosť, ktorá je podmienkou vstupu do nebeského kráľovstva.

·        Pane, daj nám čisté srdce, aby sme sa vedeli strániť hriechu a aby sme sa každý, podľa svojho stavu, usilovali o kresťanskú dokonalosť.

·        Pane, tvoja služobnica Lucia bola múdrou pannou, keď prišiel Ženích - Kristus a našiel ju bdieť; zachovaj nás, na jej príhovor, v posväcujúcej milosti, aby v nás stále prebýval Duch Svätý.

·        Pane, udeľ večnú spásu našim zosnulým (M.), pre ktorých si bol v ich pozemskom živote silou i útočiskom.

Dobrotivý Bože, vyslyš naše prosby a daj, aby sme si vieru a prítomnosť Ducha Svätého v nás vážili viac ako všetko bohatstvo sveta. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, pri oslave svätej panny a mučenice Lucie prinášame ti obetné dary * a prosíme, aby ti boli milé,ako sa ti páčila jej odvaha, s ktorou za teba obetovala svoj život. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nech ma nasleduje.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * v zástupe svätíc si ozdobil svätú Luciu korunou panenstva i korunou mučeníctva;daj, aby sme pôsobením prijatej sviatosti statočne premáhali všetko zlo a dosiahli nebeskú slávu. Skrze Krista, nášho Pána.