NARODENIE PÁNA

 

NA VIGÍLIU

V NOCI

NA ÚSVITE

VO DNE

 

VEČERNÁ OMŠA NA VIGÍLIU

 

Dnes sa dozviete, že Pán nás príde spasiť, a ráno uvidíte jeho slávu.

 

MODLITBA DŇA

Najláskavejší Otče, z tvojej dobroty každý rok radostne očakávame sviatky našej spásy; daj nám s čistým srdcom privítať tvojho Syna, keď nás prichádza vykúpiť, aby sme bez obáv hľadeli na neho, keď nás raz príde súdiť. Lebo on je Boh...

 

Čítanie z Knihy proroka Izaiáša   62,1-5

Kvôli Sionu neutíchnem, kvôli Jeruzalemu nebudem mať pokoja, kým nezažiari ako svetlo jeho spravodlivosť, kým sa jeho spása nerozhorí ako fakľa.

Potom národy uvidia tvoju spravodlivosť a všetci králi tvoju slávu a budú ťa volať novým menom, ktoré určia Pánove ústa.

Budeš žiarivou korunou v Pánovej ruke, kráľovským vencom v ruke svojho Boha.

Nebudú ťa viac volať Opustená a tvoju krajinu nenazvú viac Osamelá.

Ale budú ťa volať Moja potecha a tvoju krajinu Nevesta.

Pretože Pán si ťa obľúbil a tvoja krajina dostane manžela.

Ako sa junák snúbi s pannou, tak si ťa vezmú tvoji synovia, a ako ženích má radosť z nevesty, tak z teba bude mať radosť tvoj Boh.

Počuli sme Božie slovo.

 

 

O. - Tvoje milosrdenstvo, Pane, ospevovať budem naveky.

„Zmluvu som uzavrel so svojím vyvoleným, svojmu služobníkovi Dávidovi som prisahal:

Naveky zaistím tvoj rod a postavím tvoj trón, čo pretrvá všetky pokolenia." - O.

Blažený ľud, ktorý vie jasať! Kráča vo svetle tvojej tváre, Pane;

deň čo deň sa raduje z tvojho mena a honosí sa tvojou spravodlivosťou. - O.

On bude volať ku mne: ,Ty si môj Otec, môj Boh a útočište mojej spásy.'

Naveky mu svoju milosť zachovám a pevná bude moja zmluva s ním. - O.

 

Čítanie zo Skutkov apoštolov   13,16-17.22-25

Pavol vstal v synagóge Pizídskej Antiochie, dal rukou znamenie, aby bolo ticho, a povedal: „Mužovia, Izraeliti a vy všetci, čo sa bojíte Boha, počúvajte! Boh tohoto izraelského ľudu si vyvolil našich otcov a povýšil tento ľud, keď býval v cudzine, v egyptskej krajine. Potom ho z nej vyviedol zdvihnutým ramenom.

Povolal im za kráľa Dávida a vydal mu svedectvo: ,Našiel som Dávida, syna Jesseho, muža podľa môjho srdca, ktorý bude plniť moju vôľu celú.'

Z jeho potomstva dal Boh podľa prisľúbenia Izraelu Spasiteľa, Ježiša. Pred jeho príchodom Ján hlásal všetkému izraelskému ľudu krst pokánia. Keď Ján končil svoj beh, hovoril: ,Ja nie som ten, za koho ma pokladáte. Ale, hľa, po mne prichádza ten, ktorému nie som hoden rozviazať obuv na nohách.'"

Počuli sme Božie slovo.

 

O. -  Aleluja. - Zajtra bude zahladená neprávosť zeme a začne nad nami kraľovať Spasiteľ sveta.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Matúša   1,1-25

(Rodokmeň Ježiša Krista, syna Dávidovho, syna Abrahámovho.

Abrahám mal syna Izáka, Izák Jakuba, Jakub Júdu a jeho bratov, Júda Faresa a Záru z Tamary. Fares mal syna Ezroma, Ezrom Arama. Aram mal syna Aminadaba, Aminadab Násona, Náson Salmona, Salmon mal syna Bóza z Rachaby, Bóz Obeda z Rút, Obed Jesseho a Jesse kráľa Dávida.

Dávid mal syna Šalamúna z Uriášovej ženy. Šalamún mal syna Roboama, Roboam Abiáša, Abiáš Azu, Aza Jozafata, Jozafat Jorama, Joram Oziáša. Oziáš mal syna Joatama, Joatam Achaza, Achaz Ezechiáša. Ezechiáš mal syna Manassesa, Manasses Amona, Anión Joziáša, Joziáš Jechoniáša a jeho bratov za babylonského zajatia.

Po babylonskom zajatí Jechoniáš mal syna Salatiela, Salatiel Zorobábela, Zorobábel Abiuda, Abiud Eliakima, Eliakim Azora. Azor mal syna Sadoka, Sádok Achima, Achim Eliuda. Eliud mal syna Eleazara, Eleazar Matana, Matan Jakuba. Jakub mal syna Jozefa, manžela Márie, z ktorej sa narodil Ježiš, nazývaný Kristus.

Všetkých pokolení od Abraháma po Dávida bolo štrnásť, od Dávida po babylonské zajatie štrnásť a štrnásť od babylonského zajatia po Krista.)

S narodením Ježiša Krista to bolo takto:

Jeho matka Mária bola zasnúbená s Jozefom. Ale skôr, ako by boli začali spolu bývať, ukázalo sa, že počala z Ducha Svätého.

Jozef, jej manžel, bol človek spravodlivý a nechcel ju vystaviť potupe, preto ju zamýšľal potajomky prepustiť.

Ako o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal: „Jozef, syn Dávidov, neboj sa prijať Máriu, svoju manželku, lebo to, čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého. Porodí syna a dáš mu meno Ježiš; lebo on vyslobodí svoj ľud z hriechov."

To všetko sa stalo, aby sa splnilo, čo Pán povedal ústami proroka: „Hľa, panna počne a porodí syna a dajú mu meno Emanuel," čo v preklade znamená: Boh s nami.

Keď sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikázal Pánov anjel, a prijal svoju manželku. Ale nepoznal ju, kým neporodila syna; a dal mu meno Ježiš.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, v tento svätý večer sa všetci zhromažďujeme okolo štedrovečerného stola, aby sme sa navzájom obdarovali láskou. Prameňom tejto lásky je Boží Syn, ktorého narodenie slávime. Preto ho s radostným srdcom prosme.

(Volajme: Obdaruj nás láskou a pokojom.)

·        Pane Ježišu, prosíme ťa za Svätého Otca M., za našich biskupov, kňazov i všetkých pokrstených, aby si uvedomili svoju zodpovednosť za Cirkev a aby v nej budovali jednotu.

·        Pane Ježišu, ty si prišiel na zem ako najväčší dar pre všetkých ľudí; otvor naše srdcia i mysle, aby sme ťa prijali ako nášho záchrancu.

·        Pane Ježišu, ty si prišiel na zem, aby všetci boli jedno; daj, aby si veriaci pri štedrovečerných stoloch navzájom odpustili a žili v láske.

·        Pane Ježišu, obdaruj svojou láskou a pokojom všetkých našich príbuzných, priateľov, známych a dobrodincov, ktorí na nás pamätajú počas týchto sviatočných dní.

Ježišu Kriste, ty si na tejto zemi zaujal posledné miesto a dal si nám vzor vzájomnej lásky; prosíme ťa, prebývaj v našom (farskom) spoločenstve i v našich rodinách a zachovaj nás vo svojej láske a pokoji. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Láskavý Bože, prijmi naše obetné dary a pomôž nám dôstojne sláviť tajomstvo narodenia tvojho Syna, ktoré je začiatkom nášho vykúpenia. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Zjaví sa Pánova sláva a každý človek uvidí Božiu spásu.

 

PO PRIJÍMANÍ

Prosíme ťa, všemohúci Bože, nech nás duchovne obrodí výročná slávnosť narodenia tvojho milovaného Syna, ktorý sa nám v tejto sviatosti dáva za pokrm a nápoj. Skrze Krista, nášho Pána.

 

OMŠA V NOCI

 

Radujme sa všetci v Pánovi, veď prišiel na svet náš Spasiteľ. Dnes k nám z neba zostúpil pravý pokoj.

 

MODLITBA DŇA

Večný Bože, v túto presvätú noc nám zažiarilo pravé svetlo, Ježiš Kristus; prosíme ťa, daj, aby sme s vierou prijali svetlo jeho pravdy, a v nebi mali blaživú účasť na jeho sláve. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ...

 

Čítanie z Knihy proroka Izaiáša   9,1-3.5-6

Ľud, čo kráča vo tmách, uzrie veľké svetlo; nad tými, čo bývajú v krajine temnôt, zažiari svetlo.

Rozmnožuješ plesanie, zväčšuješ radosť.

Jasa j ú pred tebou, ako sa jasá pri žatve, ako plesajú tí, čo sa delia o korisť.

Pretože lámeš jeho ťažké jarmo, brvno na jeho pleciach a palicu jeho utláčateľa ako v deň porážky Madiánčanov.

Lebo chlapček sa nám narodil, daný nám je syn; na jeho pleciach spočíva vláda a volajú ho: obdivuhodný Radca, mocný Boh, večný Otec, Knieža pokoja.

Jeho moc vzrastie a pokoj nebude mať konca na Dávidovom tróne a v jeho kráľovstve.

On ho upevní a posilní právom a spravodlivosťou odteraz až naveky.

To všetko vykoná horlivosť Pána zástupov.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. - Dnes sa nám narodil Spasiteľ, Kristus Pán.

Spievajte Pánovi pieseň novú; t spievaj Pánovi, celá zem! Spievajte Pánovi, velebte jeho meno. - O.

Zvestujte jeho spásu deň čo deň. Zvestujte jeho slávu pohanom a jeho zázraky všetkým národom. - O.

Tešte sa, nebesia, plesaj, zem; nech more zahučí a čo ho napĺňa, nech plesá pole a všetko, čo je na ňom. - O.

I zajasajú všetky stromy lesa f pred tvárou Pána, že prichádza, že prichádza súdiť zem.

Spravodlivo bude súdiť zemekruh a národy podľa svojej pravdy. - O.

 

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Títovi    2,11-14

Milovaný, zjavila sa Božia milosť na spásu všetkým ľuďom a vychováva nás, aby sme sa zriekli bezbožnosti a svetských žiadostí a žili v tomto veku triezvo, spravodlivo a nábožne, a tak očakávali blahoslavenú nádej a príchod slávy veľkého Boha a nášho Spasiteľa Ježiša Krista, ktorý vydal za nás seba samého, aby nás vykúpil z každej neprávosti a očistil si vlastný ľud, horlivý v dobrých skutkoch.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. - Aleluja. - Zvestujem vám veľkú radosť; dnes sa nám narodil Spasiteľ, Kristus Pán.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša    2,1-14

V tých dňoch vyšiel rozkaz od cisára Augusta vykonať súpis ľudu po celom svete. Tento prvý súpis sa konal, keď Sýriu spravoval Kvirínius. A všetci šli dať sa zapísať, každý do svojho mesta.

Vybral sa aj Jozef z galilejského mesta Nazareta do Judey, do Dávidovho mesta, ktoré sa volá Betlehem, lebo pochádzal z Dávidovho domu a rodu, aby sa dal zapísať s Máriou, svojou manželkou, ktorá bola v požehnanom stave.

Kým tam boli, nadišiel jej čas pôrodu. I porodila svojho prvorodeného syna, zavinula ho do plienok a uložila do jasiel', lebo pre nich nebolo miesta v hostinci.

V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stádo. Tu zastal pri nich Pánov anjel a ožiarila ich Pánova sláva. Zmocnil sa ich veľký strach, ale anjel im povedal: „Nebojte sa! Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom: Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán. A toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach."

A hneď sa k anjelovi pripojilo množstvo nebeských zástupov, zvelebovali Boha a hovorili:

„Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle."

Počuli sme slovo Pánovo.

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, v túto svätú noc sa v našom novonarodenom Pánovi Boh skláňa k človeku. Preto mu prednesme svoje pros­by s ešte väčšou dôverou.

(Volajme: Ježišu, buď naším svetlom a životom.)

·        Modlime sa za ľudí dobrej vôle, aby sa zo všetkých síl usilovali o pokoj a spravodlivosť vo svete.

·        Modlime sa za všetkých kresťanov, aby osvietení svetlom z neba, vydávali svedectvo živej viery.

·        Modlime sa za matky, aby si vážili každý počatý život.

·        Modlime sa za otcov, aby cítili zodpovednosť za svoje rodiny.

·        Modlime sa za chudobných vo svete, aby našli v ľuďoch pomoc a útechu.

·        Modlime sa za nás tu zhromaždených, aby sme si vedeli chrániť svetlo viery a priateľstvo s Bohom.

·        Modlime sa za našich zosnulých príbuzných, priateľov a dobrodincov, aby sa mohli radovať v nebi.

Ježišu Kriste, tvoj Otec a náš Boh nás tak miluje, že nám teba poslal za Spasiteľa sveta; prijmi naše vďaky a vyslyš naše prosby; obdaruj nás všetkých dobrodeniami svojich milostí, ktoré plynú z tvojho narodenia, smrti a zmŕtvychvstania. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Prosíme ťa, Bože, nech ti je milá naša vianočná obeta, aby sme touto tajomnou výmenou darov dosiahli účasť na božskom živote tvojho Syna, v ktorom je naša ľudská prirodzenosť spojená s tvojím božstvom. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Slovo sa telom stalo, a my sme uvideli jeho slávu.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, radostne slávime narodenie nášho Vykupiteľa a prosíme ťa, daj nám milosť, aby sme žili príkladným kresťanským životom, a tak sa dostali do jeho spoločenstva v nebi. Skrze Krista, nášho Pána.

 

OMŠA NA ÚSVITE

 

Dnes zažiarilo nad nami svetlo, lebo sa nám narodil Pán. Bude sa volať: Mocný Boh, Knieža pokoja, Otec budúceho veku. Jeho kráľovstvo sa nikdy neskončí.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, tvoje vtelené Slovo Ježiš Kristus preniká nás novým svetlom; dopraj, prosíme, aby viera v neho, ktorá osvecuje našu myseľ, žiarila aj z našich skutkov. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ...

 

Čítanie z Knihy proroka Izaiáša   62,11-12

Hľa, Pán ohlasuje až po končiny zeme: „Povedzte dcére Siona: Hľa, prichádza tvoj Spasiteľ. Hľa, jeho odmena s ním a jeho trofeje pred ním. Budú ich volať: Svätý ľud, Pánom vykúpení. A teba budú nazývať: Vytúžená, Mesto neopustené."

Počuli sme Božie slovo.

 

O. - Dnes zažiari nad nami svetlo, lebo sa nám narodil Pán.

Pán kraľuje, jasaj, zem; radujte sa, všetky ostrovy.

Jeho spravodlivosť ohlasujú nebesia a jeho slávu vidia všetky národy. - O.

Vychádza svetlo spravodlivému a radosť tým, čo majú srdcia úprimné.

Radujte sa, spravodliví, v Pánovi a oslavujte jeho sväté meno. - O.

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Títovi    3,4-7

Milovaný, keď sa zjavila dobrota Boha, nášho Spasiteľa, a jeho láska k ľuďom, spasil nás nie pre spravodlivé skutky, ktoré sme my konali, ale zo svojho milosrdenstva, kúpeľom znovuzrodenia a obnovy v Duchu Svätom, ktorého na nás hojne vylial skrze Ježiša Krista, nášho Spasiteľa, aby sme, ospravedlnení jeho milosťou, boli podľa nádeje dedičmi večného života.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. - Aleluja. - Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša    2,15-20

Keď anjeli odišli od pastierov do neba, pastieri si povedali: „Poďme teda do Betlehema a pozrime, čo sa to stalo, ako nám oznámil Pán." Poponáhľali sa a našli Máriu a Jozefa i dieťa uložené v jasliach. Keď ich videli, vyrozprávali, čo im bolo povedané o tomto dieťati.

A všetci, ktorí to počúvali, divili sa nad tým, čo im pastieri rozprávali. Ale Mária zachovávala všetky tieto slová vo svojom srdci a premýšľala o nich.

Pastieri sa potom vrátili a oslavovali a chválili Boha za všetko, čo počuli a videli, ako im bolo povedané.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, ako pastieri, aj my sme prišli do tohto chrá­mu, v ktorom sa obnovuje tajomstvo skutočnej Kristovej prí­tomnosti. Vďační za to, že môžeme opäť stretnúť Pána života, obráťme svoje srdcia k nebeskému Otcovi a prednesme mu svoje úprimné modlitby.

·        Otče, tvoj Syn zažil nehu v ľudskej rodine; daj, aby naše rodiny boli navzájom zjednotené, pevné vo viere a obetavé v dobročinnosti.

·        Otče, tvoj Syn miloval všetkých ľudí; daj, aby sme si vážili všetkých našich bratov a sestry, aj tých, ktorí v našich očiach nič neznamenajú.

·        Otče, tvoj Syn nám zjavil, že tvoja štedrá láska nás sprevádza a chráni; posilňuj nás v súženiach a starostiach života.

·        Otče, tvoj Syn sa stal človekom pre tvoju lásku k ľuďom; nadchni naše srdcia za pravdu, spravodlivosť a dobro.

·        Otče, tvoj Syn bránil maličkých; daj, aby naše (farské) spoločenstvo bolo pozorné k najmenším, ktorí majú vyrastať v prostredí pravej viery.

Otče, dôverujeme v tvoju pomoc, pretože každá naša myšlienka má u teba svoj začiatok a v tebe aj svoje dovŕšenie; preto ti s dôverou prednášame svoje modlitby a pokorne ťa prosíme, aby si ich vyslyšal. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Nebeský Otče, prosíme ťa, požehnaj naše obetné dary, aby zvýrazňovali tajomstvo dnešného dňa: ako sa nám v slabom dieťati Ježišovi zjavil Boh, tak nech nám tieto skromné dary chleba a vína sprostredkujú účasť na Božom živote. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Plesaj, dcéra sionská, jasaj, dcéra jeruzalemská, hľa, prichádza tvoj Kráľ, Svätý, Spasiteľ sveta.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Bože, s radosťou oslavujeme narodenie tvojho Syna a vrúcne ťa prosíme, daj, aby sme toto nevýslovné tajomstvo poznávali so živou vierou a prežívali ho čoraz s väčšou láskou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

OMŠA VO DNE

 

Chlapček sa nám narodil, daný nám je Syn. Na jeho pleciach spočíva vláda.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Otče, ty si podivuhodne stvoril človeka a ešte podivuhodnejšie si ho vykúpil; prosíme ťa, daj nám účasť na božskom živote svojho Syna, ktorý prijal našu ľudskú prirodzenosť. Lebo on je Boh...

 

Čítanie z Knihy proroka Izaiáša    52,7-10

Aké krásne sú na horách nohy posla, ktorý hlása pokoj, posla dobrej zvesti, ktorý ohlasuje spásu, ktorý hovorí Sionu: „Tvoj Boh kraľuje.” Počúvaj svoje hliadky! Zvyšujú svoj hlas a jasajú všetci, lebo na vlastné oči vidia návrat Pána na Sion.

Radujte sa a vedno plesajte, rozvaliny Jeruzalema, lebo Pán potešil svoj ľud, vykúpil Jeruzalem. Obnažil si Pán svoje sväté rameno pred očami všetkých národov a všetky končiny zeme uvidia spásu nášho Boha.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. - Uzreli všetky končiny zeme spásu nášho Boha.

Spievajte Pánovi pieseň novú, * lebo vykonal veci zázračné.

Víťazstvo je dielom jeho pravice* a jeho svätého ramena. - O.

Pán oznámil svoju spásu, * pred očami pohanov vyjavil svoju spravodlivosť.

Rozpamätal sa na svoju dobrotu * a na svoju vernosť voči Izraelovmu domu. - O.

Uzreli všetky končiny zeme* spásu nášho Boha.

Na chválu Božiu jasaj, celá zem; * plesajte, radujte sa a hrajte. - O.

Hrajte Pánovi na citare,* na citare a na harfe zunivej.

Za hlaholu trúb a poľníc* jasajte pred tvárou Kráľa a Pána. - O.

 

Čítanie z Listu Hebrejom   1,1-6

 Mnoho ráz a rozličným spôsobom hovoril kedysi Boh otcom skrze prorokov. V týchto posledných dňoch prehovoril k nám v Synovi, ktorého ustanovil za dediča všetkého a skrze ktorého stvoril aj svet. On je odblesk jeho slávy a obraz jeho podstaty a udržuje všetko svojím mocným slovom. Preto keď vykonal očistenie od hriechov, zasadol po pravici velebnosti na výsostiach; a stal sa o toľko vyšším od anjelov, o koľko vznešenejšie meno zdedil než oni.

Veď kedy komu z anjelov povedal: „Ty si môj syn, ja som ťa dnes splodil” a opäť: „Ja budem jeho otcom a on bude mojím synom”? A znova, keď uvádza prvorodeného na svet, hovorí: „Nech sa mu klaňajú všetci Boží anjeli.”

Počuli sme Božie slovo.

 

O. - Aleluja. - Posvätný deň nám zažiaril: poďte, národy, a klaňajte sa Pánovi. Dnes zostúpilo na zem veľké svetlo.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Jána   1,1-5.9-14

Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Boh.

Ono bolo na počiatku u Boha. Všetko povstalo skrze neho a bez neho nepovstalo nič z toho, čo povstalo. V ňom bol život a život bol svetlom ľudí. A svetlo vo tmách svieti, a tmy ho neprijali.

Pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet. Bol na svete a svet povstal skrze neho, a svet ho nepoznal.

Prišiel do svojho vlastného, a vlastní ho neprijali. Ale tým, ktorí ho prijali, dal moc stať sa Božími deťmi: tým, čo uverili v jeho meno, čo sa nenarodili ani z krvi ani z vôle tela ani z vôle muža, ale z Boha.

A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami a my sme uvideli jeho slávu, slávu, akú má od Otca jednorodený Syn, plný milosti a pravdy.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, s radosťou slávime vianočné sviatky, veď narodenie nášho Pána Ježiša Krista prinieslo radosť celému svetu; preto s dôverou prosme nebeského Otca.

·        Otče, chráň nášho Svätého Otca M., biskupov a všetkých kňazov, aby boli vernými správcami tvojich tajomstiev.

·        Otče, zhliadni na všetkých biednych a trpiacich, pomôž im z trápenia a poteš ich tajomstvom narodenia tvojho Syna.

·        Otče, tvoj Syn je Svetlo zo Svetla; osvieť všetkých poblúdených a priveď ich z cesty hriechu na cestu spásy.

·        Otče, vyhas v ľudských srdciach nenávisť a vlej do nich svoj pokoj a lásku.

·        Otče, naplň pravou vianočnou radosťou aj srdcia tých, ktorí sú dnes osamelí, opustení a vzdialení od svojich rodín.

·        Otče, tvoj Syn sa stal človekom, aby vykúpil ľudstvo z moci hriechu a smrti; daruj našim zosnulým (M.) večný život.

Bože a Otče, Dieťa v jasliach nám zjavuje tvoju dobrotu a lásku; vypočuj naše prosby a daj, aby sme nasledovali tvojho Syna, ktorý prijal našu ľudskú prirodzenosť. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, nech ti je milá dnešná slávnostná obeta, ktorá nás dokonale zmieruje s tebou a je najvyšším pre javom našej služby na tvoju česť  a slávu.  Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Všetky končiny zeme uzreli spásu nášho Boha.

 

PO PRIJÍMANÍ

Prosíme ťa, dobrotivý Bože, nech nám Spasiteľ sveta, ktorý sa dnes narodil a urobil nás tvojimi deťmi, dá aj účasť na večnom živote. Skrze Krista, nášho Pána.